Perbezaan Peranan Sumber Manusia dalam Organisasi Untung & Bukan Untung

Badan bukan untung amal berbeza dengan syarikat untung di banyak peringkat yang lebih besar daripada jumlah cukai pendapatan yang mereka bayar. Walaupun pengurus sumber manusia bagi kebanyakan syarikat yang mempunyai untung perlu mengawasi keuntungan syarikat, HR dalam organisasi bukan untung mesti didorong misi. Mereka mesti memastikan jantung organisasi berdegup kencang dan setiap pekerja bergerak mengikut rentak.

Menguruskan Misi

Inti mana-mana organisasi bukan untung adalah misinya dan misi inilah yang dikekalkan oleh pengurus sumber manusia dalam diri pekerja. Paling mudah, perihal pekerjaan bagi mana-mana pekerja yang mempunyai keuntungan adalah menjana wang untuk syarikat. Perkara ini tidak berlaku untuk pekerja bukan untung. Organisasi bukan untung perlu mempunyai deskripsi pekerjaan, manual latihan, dan manual dasar dan prosedur yang menerangkan lebih banyak daripada teknikal pekerjaan. Mereka perlu melukis gambaran misi organisasi, tujuannya, dan tempat pekerja di dalamnya.

Kakitangan Seperti Pengurus Projek

Organisasi bukan untung sering mendapat dana geran untuk program tertentu. Pembiayaan ini adalah untuk jangka masa yang ditentukan tanpa jaminan pembaharuan. Walaupun syarikat untung boleh melancarkan produk atau barisan perkhidmatan baru, jarang mereka bekerja dengan kapasiti penuh dengan tarikh akhir yang pasti. Sekiranya mendapat keuntungan, maka projek itu akan berterusan. Organisasi bukan untung sangat berbeza. Mereka mungkin mempunyai orang yang sangat terlatih melakukan pekerjaan yang sangat baik dan masih melihat projek ini berakhir kerana kekurangan dana. Dalam senario ini, pengurus sumber manusia mesti menilai kelayakan kakitangan terhadap keperluan bukan untung. Sekiranya tidak ada ketersediaan yang serasi, anggota kakitangan harus diberhentikan sedemikian rupa sehingga dia dapat dipekerjakan semula ketika keadaan berubah.

Menguruskan Kakitangan Tidak Bergaji

Sukarelawan boleh menjadi tulang belakang organisasi bukan untung seperti pekerja pelatih untuk mendapatkan keuntungan. Tetapi sukarelawan yang tidak boleh dipercayai atau sementara boleh merosakkan organisasi. Selalunya adalah tugas pengurus sumber manusia untuk melatih dan menguruskan sukarelawan, sama ada mereka adalah pekerja magang atau sukarelawan bukan untung yang menyumbangkan masa mereka. Maklumat latihan perlu khusus untuk fungsi pekerjaan sukarelawan dan tempat sukarelawan dalam misi organisasi. Semasa perkhidmatan sukarelawan, pengurus sumber manusia mesti membuat sukarelawan ingin kembali secara konsisten. Pelatih di syarikat untung mempunyai insentif pekerjaan yang berpotensi pada akhir perkhidmatan mereka, tetapi sukarelawan bukan untung umumnya tidak. Sukarelawan ini perlu diraikan. Secawan kopi, kad terima kasih,dan senyuman adalah semua kaedah murah untuk memberitahu sukarelawan betapa pentingnya mereka.

Merekrut Seperti Anak Besar

Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja AS, kakitangan pengurusan dan mahir menghasilkan lebih sedikit di sektor bukan untung daripada di sektor keuntungan atau kerajaan. Gaji yang rendah boleh menjadi pertarungan yang sukar bagi usaha perekrutan bukan untung. Oleh kerana pengurus sumber manusia mungkin tidak dapat bersaing dengan gaji, mereka perlu bersaing dengan hati. Organisasi nirlaba berasaskan misi, jadi usaha pengambilan pekerja juga harus berdasarkan misi. Kakitangan akan merasakan bahawa gaji yang lebih rendah adalah enak jika mereka dapat pulang pada waktu malam dengan mengetahui bahawa mereka telah menjadikan dunia sedikit lebih baik. Pada tahun 90-an dengan ledakan perniagaan Internet, keuntungan mengambil halaman dari organisasi bukan untung dan direkrut berdasarkan budaya korporat, bukan hanya gaji. Mereka menawarkan suasana keluarga yang menyeronokkan dan menjadikan karya seperti permainan.