Keperluan untuk Pedagang Pilihan di Amazon

Amazon membenarkan individu dan perniagaan menjual melalui laman webnya, memanfaatkan khalayak terbina dalamnya. Perniagaan kecil yang melakukan ini boleh memilih untuk disenaraikan sebagai individu atau Pro Merchant, yang mempengaruhi bayaran yang mereka bayar Amazon. Pedagang Pro yang memenuhi syarat Amazon boleh menjadi Pedagang Pilihan, memberikan mereka penglihatan yang lebih tinggi kepada calon pembeli. Amazon hanya memberikan garis panduan dan bukannya kriteria tetap untuk mendapatkan status ini.

Konsep

Mana-mana penjual boleh memilih untuk menjadi Pedagang Pro dengan membayar yuran langganan bulanan. Pedagang Pro tidak perlu membayar yuran per item untuk menjual barang dan mendapat faedah dari alat automatik untuk menyenaraikan dan mengesan barang. Amazon kemudian boleh memilih untuk menjadikan Pedagang Pro menjadi Pedagang Pilihan. Ini bermaksud penjual layak agar penyenaraiannya muncul di kedudukan utama di atau di bawah kotak beli halaman penyenaraian utama untuk produk yang dimaksudkan, yang berpotensi meningkatkan penjualan.

Kategori

Status Pedagang yang ditampilkan berfungsi berdasarkan kategori mengikut status kategori. Ini bermaksud sangat mungkin bagi penjual yang sama untuk menjadi Pedagang Pilihan dalam satu kategori tetapi tidak layak dalam kategori lain. Beberapa kategori tidak mempunyai Pedagang Pilihan.

Kelayakan

Menjadi Pedagang Pilihan berdasarkan beberapa faktor, terutamanya kadar kerosakan pesanan. Ini adalah bahagian penjualan yang menghasilkan tuntutan pengembalian wang - sama ada melalui caj balik atau perkhidmatan tuntutan A-to-z Amazon - atau maklum balas yang sangat buruk. Faktor lain termasuk berapa lama anda menjual di Amazon, berapa banyak penjualan yang telah anda buat, berapa banyak pesanan yang telah anda batalkan sebelum penghantaran, berapa pesanan yang dilaporkan oleh pelanggan sebagai penghantaran lewat dan pilihan apa yang anda berikan kepada pelanggan untuk penghantaran.

Ambang

Amazon mengetahui sama ada penjual layak untuk status Pedagang Pilihan dengan menggunakan angka objektif (metrik sasaran prestasi) berdasarkan faktor yang disenaraikan di atas. Walau bagaimanapun, ini berbeza dari kategori ke kategori dan Amazon tidak mempublikasikan ambang. Status pedagang pilihan berdasarkan penilaian berterusan dan ambang mungkin berubah. Ini mungkin bermaksud bahawa anda kehilangan status Pedagang Pilihan setelah memilikinya, atau anda memperolehnya semula di kemudian hari. Tidak ada cara untuk menjamin status Pedagang Pilihan, tetapi terus bekerja untuk mengirimkan barang dengan cepat dan untuk kepuasan pelanggan akan meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan status tersebut.