Cara Menukar DOCX ke TXT

Fail Microsoft Word DOCX menyokong pelbagai ciri grafik dan pilihan berkaitan pemformatan. Bantuan ini memberikan gambaran dan nuansa profesional untuk dokumen perniagaan, serta paparan maklumat yang cekap. Walaupun berkongsi dokumen tersebut dengan pelanggan atau rakan sekerja, anda mungkin mendapati bahawa mereka tidak mempunyai alat yang sesuai untuk melihat fail DOCX dari rumah atau semasa dalam perjalanan. Selain itu, anda mungkin memerlukan fail dalam format teks biasa untuk digunakan dalam program lain atau hanya untuk menghilangkan pengekodan berlebihan yang dilaksanakan dalam dokumen Word. Dalam kes sedemikian, anda boleh membuat versi TXT dari format DOCX yang ada.

1

Klik dua kali fail DOCX untuk membukanya dalam Microsoft Word. Sebagai alternatif, klik butang Mula, ketik "Microsoft Word 2010" ke dalam kotak carian dan tekan "Enter" pada papan kekunci. Klik tajuk menu "Fail", diikuti dengan "Buka." Cari dan buka dokumen dari tetingkap dialog seterusnya.

2

Klik tajuk menu "Fail" sekali lagi, diikuti dengan "Simpan Sebagai" untuk menyimpan dokumen DOCX sebagai format baru.

3

Klik menu tarik-turun "Simpan sebagai Jenis" dan pilih format "Teks Biasa". Anda boleh menukar nama dokumen secara opsyen di medan Nama Fail, atau membiarkan namanya tetap utuh. Cari jalan tujuan baru menggunakan entri panel kiri jika mahu. Jika tidak, Microsoft Word menyimpan fail dalam folder Dokumen secara lalai.

4

Klik "Simpan" untuk membuat versi TXT dari dokumen DOCX yang ada.