Kemahiran Organisasi di Tempat Kerja

Perniagaan kecil tidak akan berjaya apabila janji temu atau tarikh akhir terlewat atau masa sia-sia. Menguasai kemahiran organisasi utama menyediakan pengurus dengan alat yang mereka perlukan untuk berjaya secara bebas sehingga mereka dapat menyumbang kepada kejayaan perniagaan. Bidang utama yang harus ditangani termasuk penjadualan, pengurusan masa, merancang dan mengutamakan projek penting.

Penjadualan - Di Luar Janji Temu

Penjadualan untuk perniagaan kecil bergerak melebihi menandakan janji temu pada kalendar atau telefon pintar dan merangkumi perancangan strategik untuk keperluan perniagaan. Sekiranya Syarikat A menghadapi lima tarikh akhir pengeluaran utama pada bulan Mac, lebih banyak kerja lembur mungkin diperlukan untuk menyelesaikan projek. Restoran destinasi percutian seperti Syarikat B, bagaimanapun, mungkin perlu mengurangkan peralihan sebelum bermulanya bermusim. Penjadualan memerlukan pengurus untuk menilai keperluan perniagaan yang akan datang dan mengutamakan penggunaan sumber berdasarkan keperluan.

Set kemahiran yang sama juga mesti diterapkan oleh pekerja individu ketika menentukan bagaimana untuk maju dengan pengeluaran atau menguruskan bahagian meja di restoran.

Menguruskan Dari Hari Pertama

Pekerja mesti belajar menguruskan keperluan pejabat dari hari pertama. Dari meminta bekalan pejabat yang diperlukan hingga mengetahui siapa yang harus dihubungi jika siling mulai bocor, pengurusan tugas biasa dengan cara yang cekap membebaskan pekerja untuk menumpukan perhatian pada item gambar besar. Untuk memastikan bahawa pekerja memulakan dengan pengetahuan asas mengenai siapa yang harus dihubungi dan kapan, pengurus perlu membuat pakej orientasi atau menyisihkan hari untuk memperkenalkan cara kerja perniagaan kepada pekerja. Tugas kemudiannya mesti diberikan kepada pekerja tanpa aliran kerja automatik.

Tarikh Akhir Mesyuarat dan Pengurusan Masa

Memenuhi tarikh akhir memerlukan menetapkan matlamat tambahan yang memindahkan projek ke hadapan projek dan menuntut kebertanggungjawaban apabila tarikh akhir sementara tidak dipenuhi. Dalam perniagaan kecil, pengurus menetapkan tarikh akhir berdasarkan keperluan pelanggan atau pelanggan dan kemudian mereka membuat rancangan untuk menyampaikan hasilnya pada tarikh yang diperlukan. Jadual ditetapkan, bekalan dipesan dan tugas yang diberikan.

Garis masa yang teratur akan menjelaskan semua faktor ini dan juga memberi penekanan kepada perkara yang tidak diketahui - kelewatan penghantaran, penyakit pekerja atau perubahan pesanan. Utamakan tugas yang paling penting dan serahkan tugas penyeliaan tertentu kepada pegawai bawahan. Pastikan pekerja di semua peringkat memahami apa yang diperlukan untuk menyelesaikan projek dan sumbangan yang diperlukan. Ini membolehkan pekerja mengatur aliran kerja peribadi untuk memenuhi tujuan individu.

Perancangan dan Kerjasama

Perniagaan kecil jarang mempunyai pekerja dalaman yang mencukupi untuk menangani semua tugas yang diperlukan untuk berjaya. Pengedaran pesanan boleh dikontrak atau perunding media sosial boleh disewa untuk menangani tugas sehari-hari. Adalah mustahak bagi pengurus yang berkesan untuk menyedari perlunya bantuan luar, mencari dan mengupah pakar yang diperlukan dan kemudian menindaklanjuti tugas luar untuk memastikan mereka ditangani dengan cara yang cekap. Apabila ada penyelesaian dalaman untuk masalah, pekerja individu perlu diberi pekerjaan dan kemudian diberi garis masa untuk melaksanakannya.