Cara Merakam Inventori dalam Entri Jurnal pada Buku Pantas

QuickBooks menawarkan beberapa kaedah untuk mengesan inventori. Semua kaedah membuat catatan jurnal apabila perubahan inventori berlaku. Walau bagaimanapun, sebilangan pengguna QuickBooks lebih suka membuat catatan jurnal secara manual untuk menyesuaikan dengan turun naik inventori. Format kemasukan jurnal lebih dikenali oleh beberapa akauntan dan pemilik kedai runcit daripada sistem penjejakan yang lain. Sekiranya anda memilih untuk merekod perubahan inventori dalam jurnal anda, anda mesti membuat akaun aset untuk inventori anda sebelum dapat memasukkan penyesuaian inventori dalam entri jurnal anda.

Buat Akaun Aset Baru

1

Klik tab "Daftar" di bahagian atas skrin QuickBooks anda. Pilih "Carta Akaun" dan klik "Baru."

2

Pilih akaun "Aset Lain" dari menu jenis akaun lungsur turun.

3

Pilih nama untuk akaun aset anda. Anda boleh menamakan akaun anda "Inventori", atau membuat sub akaun untuk mengkategorikan jenis inventori yang ingin anda lacak.

4

Klik "OK" untuk menyimpan akaun yang anda buat.

Buat Entri Jurnal

1

Klik menu "Syarikat" di bahagian atas skrin QuickBooks anda dan pilih "Untuk Akauntan Anda."

2

Pilih "Buat Entri Jurnal Umum" dari menu lungsur turun. Pilih akaun aset "Inventori" yang ingin anda sesuaikan dari lajur "Akaun".

3

Masukkan penyesuaian. Kenaikan inventori mesti dimasukkan sebagai debit, atau nilai negatif dalam jurnal anda. Penurunan inventori mesti dimasukkan sebagai kredit, atau nilai positif dalam jurnal anda. Debit dan kredit mungkin mengelirukan. Pada dasarnya, nota catatan jurnal bertentangan dengan nilai yang sama dengan notasi kewangan standard.

4

Masukkan akaun baru dari carta akaun anda untuk mengimbangi entri anda. Semua catatan jurnal mesti diimbangi dengan akaun lain. Contohnya, jika inventori anda menurun, penurunan tersebut mungkin disebabkan oleh penjualan barang. Akaun yang sesuai untuk transaksi ini adalah akaun hasil atau pendapatan. Pilih akaun yang sesuai dan masukkan penyesuaian keseimbangan. Penyesuaian keseimbangan mestilah sama dengan penyesuaian inventori, tetapi dalam notasi yang berlawanan. Dalam contoh ini, akaun pendapatan meningkat dalam kehidupan nyata, jadi anda memasukkan pelarasan sebagai debit.

5

Klik "Simpan dan Tutup" apabila catatan jurnal seimbang dan anda tidak perlu membuat penyesuaian tambahan.