Bagaimana Memulakan Perniagaan Runcit Kecil

Usahawan yang ingin memulakan perniagaan runcit kecil dapat menganggapnya sebagai usaha yang menguntungkan, jika mereka mengatur operasi dengan betul pada permulaan awal. Usahawan harus melihat produk yang mereka kenal dan merancang dengan sewajarnya untuk kos permulaan, seperti iklan, inventori, pembangunan, kewajipan sewa, dan izin dan yuran perlesenan (jika ada). Untuk memulakan perniagaan runcit kecil, anda perlu mencari ruang kedai, menjalin hubungan dengan vendor bekalan, mendapatkan rancangan perniagaan dan pembiayaan, dan mendaftarkan perniagaan dengan negeri dan / atau lokasi di mana perniagaan tersebut berada.

1

Pilih produk untuk dijual di perniagaan runcit kecil anda. Produk terbaik untuk dijual adalah produk yang biasa anda ketahui. Sebagai contoh, jika anda seorang peminat wain, kedai runcit wain dan keju sangat sesuai. Sekiranya anda suka memancing, kedai menjual barang adalah sangat sesuai. Anda ingin memilih perniagaan runcit yang mempunyai daya tarikan peribadi, produk yang anda kenal dan berpengalaman dalam pembelian dan penggunaan.

2

Cari ruang perniagaan runcit. Ruang perniagaan runcit paling sering disewakan sebagai "Triple N" atau "NNN" - yang bermaksud triple net, di mana peruncit tidak hanya menyewa per kaki persegi tetapi juga membayar sebahagian dari pajak harta tanah dan untuk penyelenggaraan harta tanah. Ruang perniagaan runcit kecil anda seharusnya mempunyai ruang yang cukup untuk menampung paparan produk anda, memiliki ruang pejabat, dan berada di kawasan yang mudah diakses dan lalu lintas tinggi.

3

Hubungi penjual bekalan runcit. Mencari vendor untuk menyediakan perniagaan runcit anda semudah melihat penerbitan perdagangan dan menghubungi seperti peruncit di kawasan anda. Sebilangan besar pemilik perniagaan kecil senang berkongsi dengan pengusaha vendor yang mereka gunakan untuk membekalkan produk dan yang harus dielakkan.

Sebaik sahaja anda mempunyai senarai vendor bekalan yang berpotensi, hubungi mereka dan tanyakan berapa pesanan minimum pembukaan mereka dan hantarkan sebarang literatur akaun baru.

4

Dapatkan rancangan perniagaan. Rancangan perniagaan akan meletakkan dalam konteks berapa banyak pelaburan yang anda perlukan dan bagaimana perniagaan runcit kecil anda akan memasarkannya sendiri, beroperasi dan menentukan margin keuntungan anda. Hubungi penulis rancangan perniagaan profesional dan tanyakan apakah ia memerlukan pernyataan pro-forma. Pernyataan pro-forma biasanya disusun oleh CPA dan membuat unjuran mengenai perbelanjaan dan pendapatan masa depan.

Sekiranya anda mencari pembiayaan, kebanyakan institusi pinjaman meminta anda memberikan rancangan perniagaan dan / atau penyataan pro-forma kepada mereka. Untuk mencari pembiayaan perniagaan kecil, lawati laman web Persatuan Perniagaan Kecil (Lihat Sumber).

5

Daftarkan perniagaan anda. Di kebanyakan negeri, anda mesti mendaftarkan perniagaan anda dengan Setiausaha Negara atau Bahagian Perbadanan. Artikel Penubuhan anda boleh ditulis oleh perkhidmatan dokumentasi undang-undang dalam talian, seperti Legal Zoom atau US Legal. Daftarkan nama rekaan perniagaan anda dengan negeri dan / atau kawasan perbandaran. Sebagai contoh, di Houston, perniagaan yang beroperasi dengan nama selain daripada nama peribadi atau undang-undang mereka mesti mendaftar ke daerah ini. Anda juga perlu memohon Nombor Pengenalan Majikan dari IRS (Lihat Sumber). Hubungi agensi perdagangan negeri dan daerah anda, dan tanyakan apakah ada syarat perlesenan dan / atau izin untuk penjualan semula produk anda.