Fungsi Komunikasi Pemasaran

Anda telah membuat produk atau perkhidmatan yang berjaya, mengenal pasti pelanggan sasaran anda, menentukan harga dengan betul dan memilih di mana dan bagaimana anda akan menyebarkannya. Kini tiba masanya untuk memberitahu pasaran mengenai perniagaan anda. Pilihan komunikasi pemasaran anda merangkumi puluhan cara untuk mengeluarkan mesej anda, tetapi kebanyakannya termasuk dalam salah satu daripada tiga kategori utama. Membuat strategi komunikasi yang teratur, yang dikenali sebagai pemasaran bersepadu, akan membantu anda memaksimumkan anggaran anda dan meliputi pelbagai fungsi pengiklanan, promosi dan hubungan masyarakat.

Komunikasi Pemasaran

Banyak pemilik perniagaan baru membuat kesilapan memikirkan bahawa pemasaran terdiri daripada pengiklanan, promosi dan hubungan masyarakat. Mereka menggunakan mesej yang tidak berkaitan berdasarkan slogan yang menarik atau teknik penjualan biasa. Semua komunikasi pemasaran harus menjadi sebahagian daripada strategi pengurusan jenama yang mempromosikan keuntungan penjualan unik anda kepada khalayak sasaran anda. Contohnya, menyiarkan iklan di majalah kelas atas, kemudian mengadakan penjualan luar biasa di kedai anda atau menghantar kupon beli-satu-dapatkan-satu-percuma dalam paket surat terus menghantar mesej campuran. Malah syarikat yang mempunyai jabatan pengiklanan, promosi dan perhubungan awam yang berasingan tetap menjalin hubungan rapat, bekerja di bawah pengarah pemasaran.

Mengiklankan

Salah satu fungsi utama komunikasi pemasaran adalah pengiklanan. Ini membolehkan anda mengawal sepenuhnya mesej anda, tidak seperti mengirim siaran akhbar ke kedai berita yang memutuskan apa yang hendak dicetak. Pengiklanan menghendaki anda mengupah orang kreatif untuk menulis dan membuat iklan anda dan untuk membeli ruang di media yang berbeza. Ini termasuk majalah, surat khabar, stesen radio dan TV, laman web dan pilihan luar seperti papan iklan, bangku, teksi, bas dan kereta bawah tanah.

Promosi

Promosi adalah aktiviti yang membuat Anda tampil di depan umum, dengan beberapa bertujuan untuk meningkatkan dan mengumumkan nama anda, dan yang lain bertujuan untuk mendorong pengguna bertindak dengan cara tertentu. Contohnya termasuk penjualan, potongan harga, paparan di kedai, peraduan, penajaan, kupon, pemasaran sebab dan media sosial. Bergantung pada keperluan anda, anda boleh membuat promosi anda sendiri atau bekerja dengan orang lain sebagai penaja atau menggunakan promosi silang. Program perkhidmatan pelanggan harus merangkumi promosi yang memberi ganjaran dan tarikan kepada pelanggan anda, bukan sekadar menjawab pertanyaan dan aduan.

Perhubungan Awam

Perhubungan awam boleh menjadi aspek komunikasi pemasaran yang paling disukai tetapi juga yang paling berharga. Kerana anda tidak mengawal mesej anda, anda tidak tahu bagaimana - atau bahkan jika - mesej itu akan diterima. Oleh kerana mesej anda berasal dari pihak ketiga yang bebas, ia sering kali memberi berat kepada pengguna. Mesej hubungan masyarakat berbeza dalam kandungan dari iklan kerana bukannya mempromosikan produk atau perkhidmatan anda, mereka mempromosikan syarikat anda sebagai anggota komuniti. Dengan membuat pengguna mempercayai perniagaan anda, anda mewujudkan kesetiaan pelanggan atau pilihan jenama. Contohnya termasuk membuat media bercakap mengenai pemberian amal atau inisiatif hijau anda. Teknik perhubungan awam termasuk menghantar siaran akhbar ke kedai media; menderma wang atau barang kepada badan amal, terutamanya semasa kecemasan; pemberian biasiswa;dan beberapa bentuk penajaan, seperti penajaan badan amal jangka panjang.