Bagaimana Memulakan Perniagaan di Vancouver, BC

Vancouver, British Columbia adalah sebuah bandar pesisir di Kanada. Ia juga merupakan salah satu bandar terbesar di negara ini. Memulakan perniagaan kecil di Vancouver memerlukan pemilik perniagaan untuk mengikuti peraturan kota dan nasional, seperti mendapatkan izin dan lesen yang tepat. Walaupun anda mungkin perlu memenuhi syarat yang berbeza di Vancouver, seperti mendapatkan lesen tertentu, semua perniagaan kecil baru mesti mengikuti banyak syarat umum sebelum mereka dapat beroperasi di sana.

1

Pilih jenis perniagaan yang ingin anda mulakan. Untuk menentukan jenis perniagaan yang ingin anda mulakan, anda mesti melihat pengalaman, pengetahuan dan kemahiran anda, serta suka dan tidak suka. Memilih untuk menjalankan perniagaan yang berfokus pada sesuatu yang anda gemari meningkatkan kemungkinan anda untuk berjaya.

2

Pilih struktur perniagaan anda. Ini akan membantu anda mendaftarkan perniagaan anda dengan kerajaan Vancouver. Pilihan untuk struktur perniagaan di Vancouver merangkumi hak milik tunggal, perkongsian, syarikat, pertubuhan dan koperasi. Kepemilikan tunggal sesuai jika anda merancang untuk menjalankan perniagaan anda sahaja. Sekiranya anda mempunyai satu atau lebih rakan kongsi, perkongsian adalah struktur perniagaan yang sesuai. Untuk menjalankan perniagaan yang merupakan entiti undang-undang individu yang terpisah dari identiti dan aset anda, anda mesti mendaftarkannya sebagai syarikat. Anda mesti mendaftarkan organisasi bukan untung sebagai masyarakat, dan jika orang yang menggunakan perkhidmatan dan faedah dari perniagaan anda mengendalikan perniagaan anda, anda mesti mendaftarkannya sebagai koperasi.

3

Hantarkan nama perniagaan anda ke bandar Vancouver. Untuk menghantar nama perniagaan anda, anda mesti mengisi Permintaan Kelulusan Nama dan mengemukakannya secara dalam talian atau secara peribadi. Anda boleh menghantar nama perniagaan anda di laman web BC Registry Services, atau anda boleh pergi ke pejabat Small Business BC yang paling dekat dengan lokasi perniagaan anda. Untuk mengisi borang ini, anda mesti memberikan maklumat peribadi anda sebagai pemohon, seperti nama dan alamat anda, dan anda mesti memberikan maklumat mengenai struktur perniagaan anda dan memasukkan pilihan nama perniagaan anda. Pejabat kemudian akan memberitahu anda mana satu pilihan yang anda tunjukkan. Anda mesti membayar $ 30 ditambah cukai dan yuran jika anda mengemukakan permohonan secara dalam talian, atau $ 50 ditambah yuran jika anda mengemukakannya sendiri.

4

Daftarkan perniagaan anda dalam masa 56 hari sejak Perkhidmatan BC Register memberitahu anda bahawa pihaknya telah meluluskan nama perniagaan anda. Untuk mendaftarkan hak milik tunggal atau perkongsian, anda boleh melakukannya secara dalam talian melalui OneStop Business Registry dan membayar yuran $ 99, atau anda boleh menghantar sendiri ke pejabat Small Business BC dan membayar yuran $ 40. Sekiranya anda ingin mendaftarkan syarikat, anda boleh melakukannya secara dalam talian melalui Corporate Online atau melalui peguam.

5

Dapatkan nombor perniagaan (BN). Perniagaan anda mesti memiliki ini untuk beroperasi di Vancouver, membayar cukai, membuat potongan gaji dan membayar Cukai Jualan Harmoni (HST), yang menjadi pilihan sekiranya hasil kasar anda tidak melebihi $ 30,000 setahun. Untuk mendapatkan BN, anda boleh menghubungi Badan Hasil Kanada di (800) 959-5525 atau anda boleh melayari laman web mereka. Anda perlu memberikan maklumat peribadi, maklumat perniagaan dan dokumen pendaftaran perniagaan anda.

6

Memohon lesen perniagaan untuk bandar Vancouver. Tiga jenis perniagaan yang memerlukan lesen perniagaan termasuk perniagaan komersial dan perindustrian, perniagaan dari rumah dan perniagaan di luar bandar. Untuk memohon lesen, anda mesti menghubungi Pejabat Lesen City of Vancouver. Anda boleh melakukannya dengan menghubungi (604) 873-7000 jika anda berada di luar Vancouver atau 3-1-1 jika anda berada di Vancouver. Anda juga boleh melayari laman web pejabat ini. Anda perlu memberikan dokumentasi perniagaan anda, seperti pendaftaran dan nama perniagaan, serta maklumat peribadi anda sebagai pemiliknya.