Cara Menangani Tuduhan di Tempat Kerja

Dituduh melakukan kesalahan di tempat kerja boleh merosakkan reputasi atau kredibiliti anda. Tuduhan mungkin timbul akibat dugaan gangguan seksual, mencuri atau tingkah laku ofensif lain. Tetapi jika dituduh salah laku, dan bukannya mengabaikan masalahnya, berusahalah untuk menyelesaikan masalah tersebut dan menjaga reputasi baik anda.

1

Pastikan kesegaran anda. Kehilangan marah atau memarahi orang yang menuduh anda boleh membuat keadaan menjadi lebih teruk. Sokong syarikat anda kerana ia menyiasat tuduhan tersebut dengan menjawab sebarang pertanyaan dan memberikan pernyataan mengenai kejadian itu. Majikan boleh mempersoalkan keberadaan anda pada hari tersebut dan bertanya tentang kemungkinan alibis.

2

Dekati penuduh anda untuk membersihkan salah faham. Dengan anggota kakitangan atau bos yang lain, minta untuk bercakap dengan penuduh anda secara tertutup. Dengarkan bahagian ceritanya, dan kemudian jelaskan diri anda setelah dia selesai bercakap.

3

Hadkan komunikasi dengan penuduh. Sekiranya tidak dapat menyelesaikan atau menyelesaikan salah faham, hadkan hubungan dengan orang ini sehingga majikan anda menyelesaikan siasatan. Percubaan untuk bercakap atau berkomunikasi boleh menyukarkan keadaan dan mengakibatkan aduan selanjutnya.

4

Carilah saksi. Sekiranya rakan sekerja lain hadir semasa kejadian yang dimaksudkan, sebutkan perkara ini kepada majikan anda. Majikan anda kemungkinan akan bercakap dengan saksi ini untuk mendapatkan pandangannya mengenai keadaan tersebut.

5

Dapatkan peguam yang terlibat dalam perkara itu. Sekiranya majikan atau rakan sekerja menuduh anda melakukan kegiatan jenayah, berjumpa dengan pengacara untuk mendapatkan maklumat mengenai cara meneruskannya.