Cara Membuat Kalendar Berformat iCal

Sistem operasi untuk komputer Mac Apple mempunyai aplikasi kalendar terbina dalam yang dikenali sebagai iCal. Dengan menggunakan iCal, anda boleh membuat beberapa kalendar untuk melacak janji, jadual dan tugas anda untuk diri sendiri, perniagaan dan tenaga kerja anda. Kalendar berformat iCal anda boleh dikongsi dengan rakan sekerja dan anggota kakitangan anda dan diselaraskan di pelbagai peranti termasuk komputer, iPhone dan iPad lain. Setelah dibuat, kalendar iCal anda dipaparkan secara individu, atau bersama-sama, di dalam aplikasi iCal asli.

Buat Kalendar iCal

1

Klik ikon iCal di desktop komputer Mac anda untuk melancarkan aplikasi.

2

Klik menu "Fail" di sudut kiri atas skrin untuk membuka menu lungsur.

3

Pilih "Kalendar Baru" dari menu dan taipkan nama di kotak teks. Klik butang "Buat" untuk membuat kalendar iCal baru.

4

Klik butang "+" untuk menambahkan janji temu baru ke kalendar berformat iCal anda. Beri tajuk janji temu dan masukkan butiran waktu dan tarikh menggunakan bahagian "Mula" dan "Tamat". Temujanji ditambahkan pada gambaran keseluruhan kalendar iCal anda.

Eksport Kalendar iCal

1

Klik tajuk kalendar yang ingin anda eksport di bar sisi iCal.

2

Klik menu "Fail" dan pilih "Eksport."

3

Navigasikan ke folder yang ingin anda eksport kalendar iCal, masukkan judul untuk fail dan klik butang "Simpan". Fail berformat iCal ini dapat diimport ke dalam perisian kalendar yang sesuai dengan iCal, atau dikirim ke komputer Mac lain dan diimport ke aplikasi iCal asli dari menu "File".

Segerakkan iCal ke iCloud

1

Klik menu "iCal" di bahagian atas skrin dan pilih "Preferences."

2

Klik butang "+" untuk menambahkan akaun iCloud baru ke iCal.

3

Masukkan alamat e-mel dan kata laluan akaun iCloud anda dan klik butang "Buat". Kalendar semasa anda diselaraskan ke akaun iCloud anda dengan iCal, yang membolehkan anda membagikannya dengan peranti dan perisian yang sesuai dengan iCal dan iCloud yang lain.