Adakah Lebih Murah Membina atau Membeli Bangunan?

Banyak perniagaan kecil memperdebatkan kebaikan dan keburukan kewangan membeli berbanding membina ruang perniagaan tersuai. Beberapa faktor harus dipertimbangkan semasa proses tersebut, terutamanya rancangan pertumbuhan jangka pendek dan jangka panjang perniagaan dan keadaan semasa pasaran harta tanah komersial, pembinaan dan sewa. Juga penting ialah jumlah wang yang dimiliki syarikat dan betapa berminatnya mengambil pelaburan harta tanah sebagai usaha perniagaan sekunder.

Analisis Kos

Apabila anda membeli bangunan, anda mungkin akan menanggung yuran termasuk kos penilaian, pendahuluan, permulaan pinjaman dan yuran penutupan dan penambahan untuk menyiapkan kemudahan untuk pindah masuk. Semasa anda membina kemudahan dari awal, anda mempunyai yuran ini serta yuran reka bentuk seni bina, yuran pemeriksaan bangunan dan pelbagai kontraktor serta kos bangunan. Sebagai tambahan kepada kos pembinaan, anda perlu membeli tanah dan dalam beberapa kes membayar untuk membawa utiliti. Anda mungkin juga mempunyai waktu henti yang serius antara ketika proses pembinaan dimulakan dan ketika ia siap untuk operasi masuk dan operasi biasa.

Keperluan Perniagaan

Tanggungjawab fiskal membeli berbanding bangunan sering bergantung pada jenis kemudahan yang diperlukan oleh perniagaan anda. Sebagai contoh, jika anda sebuah syarikat perakaunan yang memerlukan ruang pejabat asas, anda mungkin dapat mencari kompleks pejabat baru atau menjual semula yang memenuhi keperluan anda tanpa overhead serius yang berkaitan dengan pembinaan dari awal. Sebaliknya, jika anda mempunyai perniagaan yang kompleks, atau anda memerlukan kemudahan yang sangat disesuaikan, anda mungkin lebih baik membina bangunan baru daripada berusaha mengubahsuai bangunan yang ada yang anda beli.

Potensi Sub-Pajakan

Membangun kemudahan yang lebih besar daripada yang anda perlukan memberi anda pelbagai pilihan untuk masa depan. Anda boleh menyewakan ruang untuk membantu mengimbangi kos pelaburan anda, sambil mengekalkan pilihan untuk memperluas penghunian syarikat anda ketika syarikat anda berkembang. Bergantung pada pasaran, harta tanah berpotensi untuk menghargai nilainya, jadi anda berpotensi memperoleh keuntungan dari pelaburan anda pada masa akan datang jika anda memutuskan untuk menjual kemudahan anda.

Faedah Cukai

Bergantung pada perniagaan dan syarikat penggabungan anda, anda mungkin layak mendapat potongan cukai tertentu berdasarkan sama ada anda membeli atau membina kemudahan, terutamanya jika pelaburan anda akan menghasilkan penciptaan pekerjaan baru yang signifikan. Hubungi jabatan pembangunan ekonomi negeri anda untuk bertanya mengenai insentif cukai yang ada dan potensi penjimatan dalam proses membuat keputusan anda.