Adakah Memaksimumkan Kepuasan Pelanggan Memaksimumkan Keuntungan?

Memaksimumkan kepuasan pelanggan memberi sumbangan penting untuk memaksimumkan keuntungan, walaupun faktor lain seperti kawalan kos, produktiviti dan strategi pemasaran juga mempengaruhi garis bawah. Dengan memaksimumkan kepuasan pelanggan, anda dapat meningkatkan peluang untuk penjualan berulang kepada pelanggan, sekaligus mengurangi biaya penjualan dan pemasaran. Kepuasan pelanggan membantu meningkatkan kesetiaan pelanggan, mengurangkan kebutuhan untuk memperuntukkan anggaran pemasaran untuk memperoleh pelanggan baru. Pelanggan yang berpuas hati juga dapat mengesyorkan produk atau perkhidmatan anda kepada bakal pelanggan lain, meningkatkan potensi untuk memperoleh hasil dan keuntungan tambahan.

Pengekalan

Perniagaan anda berisiko kehilangan pelanggan melalui kesan aktiviti persaingan dan pembaziran semula jadi. Perniagaan rata-rata kehilangan 10 peratus pelanggannya setiap tahun, menurut DestinationCRM.com, laman dalam talian yang didedikasikan untuk perbincangan pengurusan hubungan pelanggan, sementara mengurangkan kerugian pelanggan sebanyak 5 peratus dapat meningkatkan keuntungan sebanyak 25 hingga 125 persen. Dengan memaksimumkan kepuasan pelanggan, anda dapat mengekalkan pelanggan lebih lama sehingga mereka terus memberikan sumbangan kepada hasil dan keuntungan. Ini memberi kesan lebih jauh kepada keuntungan kerana kos memperoleh pelanggan baru jauh lebih tinggi daripada kos peningkatan penjualan kepada pelanggan sedia ada.

Nilai

Dalam sektor seperti perkhidmatan kewangan, 25 peratus pelanggan teratas menyumbang sebahagian besar keuntungan syarikat, menurut Pitney Bowes. Oleh itu, memberi tumpuan kepada kepuasan dan kesetiaan pelanggan adalah mustahak untuk mengekalkan keuntungan. Anda boleh memaksimumkan kepuasan pelanggan dengan memberikan apa yang berharga kepada pelanggan anda sehingga mereka terus kembali kepada anda untuk membeli lebih banyak produk dan perkhidmatan yang memenuhi keperluan mereka.

Nilai Pelanggan Seumur Hidup

Semakin lama pelanggan tetap setia kepada anda, semakin berharga untuk perniagaan anda. Anda boleh menggunakan metrik seperti nilai pelanggan seumur hidup untuk mengukur kesan kepuasan pelanggan terhadap keuntungan jangka panjang. Nilai pelanggan seumur hidup mewakili jumlah keuntungan yang diperoleh pelanggan semasa mereka terus melakukan perniagaan dengan anda, menurut syarikat perisian dan analisis SPSS.

Syor

Pelanggan yang berpuas hati mempunyai kesan tidak langsung terhadap keuntungan apabila mereka berkongsi pendapat dengan pengguna lain. Laman rangkaian sosial memainkan peranan penting dalam membentuk sikap terhadap syarikat dan produknya. Dengan memaksimumkan kepuasan pelanggan dan mendorong pelanggan untuk mengemukakan pandangan mereka di forum atau laman tinjauan produk, anda dapat menarik pelanggan baru yang menggunakan ulasan untuk membuat keputusan pembelian mereka.