Cara Putar di InDesign

Semasa anda menggunakan Adobe InDesign untuk menyiapkan susun atur untuk syarikat atau pelanggannya, anda boleh menggabungkan teks, grafik dan gambar dalam komposit yang merangkumi elemen berputar. Walaupun anda dapat membuat versi foto dan grafik yang diputar di aplikasi lain dan memasukkan versi yang diputar ini ke dalam InDesign, program ini menyediakan alat dan pilihan yang dapat anda gunakan untuk memutar komponen susun atur ke sudut mana-mana yang diinginkan dengan hingga tiga tempat perpuluhan tepat.

1

Aktifkan alat Pemilihan di bar alat Adobe InDesign. Klik pada ikon alat atau tekan kekunci "V".

2

Klik pada elemen susun atur yang ingin anda putar. Klik Shift untuk menambahkan beberapa objek individu ke pilihan atau tenda di sekitar item untuk memilih lebih dari satu pada masa yang sama.

3

Masukkan nilai angka di medan entri data Rotation Angle pada bar Pilihan di bahagian atas skrin InDesign atau gunakan menu lungsur Putar-Angle untuk memilih nilai yang telah ditetapkan. Gunakan nombor positif hingga 180 untuk memutar lawan arah jam dan nombor negatif hingga tolak 180 untuk berpusing mengikut arah jam. Anda juga dapat memasukkan nilai antara sifar dan 360, atau sifar dan tolak 360, yang ditafsirkan semula oleh InDesign dengan betul.

4

Aktifkan alat Putar di bar alat untuk menetapkan titik tengah di mana item anda berputar dan untuk memutar item anda secara manual dengan menyeret ke luar sempadannya ke arah yang diinginkan. Titik tengah muncul sebagai bulatan yang dikelilingi oleh empat rambut bersilang pada sudut 90 darjah. Seretnya ke mana sahaja di dalam atau di luar batas objek anda untuk menentukan asal putaran.

5

Aktifkan alat Putar dan klik Alt untuk memunculkan kotak dialog Putar. Titik di mana anda mengklik Alt menjadi pusat operasi putaran. Masukkan sudut putaran di kotak dialog dan tekan butang "OK" untuk menyelesaikan operasi. Untuk membuat objek pendua yang diputar, klik pada butang "Salin" dan bukannya butang "OK". Gunakan kotak semak Pratonton untuk mengaktifkan atau menyahaktifkan pratonton operasi putaran anda sebelum anda melakukannya.

6

Aktifkan alat Pemilihan Langsung dan klik pada gambar untuk memilih gambar itu sendiri, bukan bingkai, sehingga anda dapat memutar foto atau grafik dalam bingkai. Anda boleh menekan "A" untuk mengakses alat Pemilihan Langsung dari papan kekunci.