Apakah Konflik Dari Perspektif Perniagaan?

Konflik terdapat dalam pelbagai bentuk dalam dunia perniagaan, dengan beberapa melibatkan orang dan beberapa melibatkan amalan. Menunggu sehingga anda mengalami konflik dalam perniagaan anda mungkin sudah terlambat untuk membolehkan anda menyelesaikan masalah sebelum boleh merosakkan syarikat anda. Memahami beberapa konflik umum yang timbul dalam situasi perniagaan akan membantu anda mengenal pasti masalah yang mungkin berlaku sebelum ia berlaku dan mengambil langkah untuk mencegahnya.

Matlamat Berbeza

Salah satu bentuk konflik yang timbul secara semula jadi dalam dunia perniagaan melibatkan tujuan yang berbeza: Setiap kali seseorang mendapat sesuatu dalam perniagaan, pihak lain mesti memberikan sesuatu. Tidak mustahil untuk membuat penyelesaian 50/50, yang boleh dipersetujui bersama untuk semua masalah. Sebagai contoh, pengurus penjualan mungkin ingin memberikan potongan harga kepada pelanggan untuk membantu memenuhi kuota dan menjana komisen, sementara tujuan pengarah pemasaran untuk mengekalkan jenama kelas atas tidak membenarkan ini. Tujuan pasangan mungkin adalah untuk menaikkan gaji rakan kongsi, sementara yang lain ingin menggunakan lebihan wang tunai untuk mengurangkan hutang dan meningkatkan keuntungan masa depan. Pelanggan ingin membayar dengan harga yang paling rendah sementara mendapat yang paling banyak, sementara perniagaan juga mahu sebaliknya.

Kepercayaan yang Berbeza

Pengurus kadang-kadang tidak bersetuju mengenai jalan mana yang terbaik untuk menyelesaikan masalah atau memanfaatkan peluang. Jabatan kewangan mungkin percaya cara terbaik untuk meningkatkan keuntungan adalah dengan menggunakan bahan yang lebih murah untuk membuat produk, sementara pengarah pemasaran percaya bahawa bahan yang lebih mahal akan meningkatkan kualiti, menghasilkan lebih banyak penjualan dan meningkatkan keuntungan. Satu set eksekutif mungkin percaya bahawa mempelbagaikan bidang perniagaan baru adalah cara terbaik untuk menjamin masa depan syarikat, sementara kumpulan lain percaya bahawa mengembangkan perniagaan teras adalah cara terbaik untuk pergi.

Pengurusan vs Kakitangan

Salah satu konflik tertua dalam perniagaan adalah perbezaan antara apa yang dikehendaki oleh pengurusan dan apa yang pekerja mahukan. Untuk meningkatkan tahap bawah dan menghasilkan keuntungan yang lebih besar, pengurusan mesti menampung kos dan meningkatkan produktiviti. Pekerja, sebaliknya, mahukan gaji yang lebih tinggi dan keadaan kerja yang lebih baik. Inilah sebabnya mengapa syarikat mewujudkan jawatankuasa pengurusan dan pekerja atau mengapa pekerja membentuk kesatuan. Beberapa konflik ada di antara orang-orang di satu sisi dari jurang ini: Sekiranya tidak ada rantai perintah yang jelas dalam perniagaan, misalnya, pekerja mungkin berkelompok bersama-sama dengan kepentingan bersama dan enggan bekerja dengan orang di luar kumpulan itu.

Percanggahan Kepentingan

Beberapa bentuk konflik timbul apabila pihak berkepentingan perniagaan mempunyai kepentingan bersaing di luar perniagaan. Sebagai contoh, jika anak pengarah pemasaran adalah pereka grafik bebas, pengarah sebagai ibu bapa ingin memberikan kontrak gaji tinggi kepada anaknya, tetapi sebagai wakil syarikat, dia ingin membayar jumlah serendah mungkin untuk pekerjaan itu. Sekiranya seorang penulis di penerbitan atau laman web diminta untuk membuat liputan organisasi yang menjadi miliknya, dia mungkin sukar untuk bersikap objektif.