Apa yang Menentukan Seberapa Pantas CPU Dapat Berfungsi?

Unit pemprosesan pusat dalam komputer berfungsi dengan hampir semua data di mesin kecuali grafik dan pemprosesan audio di komputer dengan kad video atau suara. Sebagai komponen utama dalam komputer, ciri dalaman CPU itu sendiri, seperti kelajuan jam, terutama menentukan seberapa cepat ia dapat menyelesaikan tugas. Namun, kadang-kadang, prosesor harus menunggu komponen lain menyusul, membatasi kelajuan CPU tanpa mengira kuasanya.

Kelajuan jam

Pengilang melabel setiap CPU dengan kelajuan jam. Nilai ini mengukur berapa kitaran proses yang dapat dijalankan oleh pemproses sesaat. Pemproses moden menggunakan ukuran jam gigahertz, di mana 1 GHz mewakili satu bilion kitaran sesaat. Walaupun angka ini memberikan sedikit makna dari segi mengukur kepantasan aktiviti dunia nyata, ia memberikan asas perbandingan. Di antara dua CPU yang serupa, CPU dengan kelajuan jam yang lebih tinggi akan berfungsi lebih cepat.

Senibina

Pemproses yang berbeza mempunyai seni bina yang berbeza - arahan dalaman yang digunakan CPU untuk memproses data. Secara umum, pemproses yang lebih baru mempunyai seni bina yang lebih cekap yang membolehkan mereka menyelesaikan tugas dengan lebih sedikit kitaran. Ini bermaksud bahawa kelajuan jam sahaja tidak menentukan kelajuan komputer: pemproses hari ini mempunyai kelajuan jam yang serupa dengan satu dekad yang lalu tetapi berfungsi jauh lebih baik kerana peningkatan dalam pembinaan dan pengaturcaraan. Secara amnya, membandingkan kelajuan jam hanya mempunyai makna antara pemproses generasi yang sama.

Bahagian lain

Tidak kira kelajuan pemproses, CPU tidak dapat memproses data dengan lebih cepat daripada komponen komputer lain yang membekalkannya. Akibatnya, komponen yang perlahan boleh menyebabkan CPU tidak aktif menunggu data baru. Ini sering berlaku semasa membaca fail besar dari cakera keras: pemacu cakera mekanikal berjalan dengan sangat perlahan berbanding dengan pemproses atau RAM sehingga CPU mesti menunggu sementara pemacu menyelesaikan proses pembacaannya.

Teras

Bahkan CPU yang pantas hanya dapat memproses satu tugas dalam satu masa. "Multi-tasking" yang nyata sebenarnya bergantung pada pertukaran antara tugas berkali-kali setiap saat, menurunkan kelajuan setiap tugas. Pemproses berbilang teras mengurangkan masalah ini. Dengan membelah pemproses menjadi beberapa teras yang terpisah, setiap inti dapat mengerjakan tugas yang terpisah secara serentak. Walau bagaimanapun, ini hanya membantu program yang diprogramkan secara khusus untuk memanfaatkan beberapa teras atau semasa menjalankan beberapa program sekaligus.

Haba

Apabila prosesor mendekati suhu yang akan merosakkan sistem, secara automatik prosesnya akan perlahan untuk mengelakkan kegagalan. Paling teruk, pemproses akan mematikan komputer sepenuhnya. Untuk mengelakkan kelembapan dan kerosakan akibat kepanasan, bersihkan habuk dari komputer dan ganti kipas angin atau heatsink yang pecah.