Cara Mengatasi Kurang Upaya Pekerja

Mempunyai pejabat yang dihuni oleh model, pekerja yang sopan dan berdedikasi adalah impian majikan. Realiti memberi anda pelbagai keperibadian dan kecenderungan yang harus anda hadapi berdasarkan kes demi kes. Dalam persekitaran pejabat yang sihat, perbezaan pendekatan atau perspektif yang baik dapat menjana idea baru atau memperbaiki hubungan, tetapi setelah pekerja anda melampaui batas dengan rasa tidak sopan dengan anda atau rakan sekerjanya, anda perlu mengambil tindakan.

1

Selidiki kemungkinan alasan pekerja untuk tingkah lakunya yang tidak sopan. Tanyakan kepadanya apakah dia merasa tertekan, jika ada sesuatu yang berlaku di pejabat sehingga menyebabkan kemarahannya, atau jika sesuatu telah berlaku dalam kehidupan peribadinya. Menunjukkan keprihatinan anda boleh merendahkan tingkah laku kurang ajarnya dan mencegah rasa tidak senang lagi. Komunikasikan bahawa anda melihat nilai dalam pekerjaannya dan tingkah laku umum dan bahawa anda mendapati tingkah lakunya yang mengganggu tidak mempunyai sifat dan anda berharap ia tidak akan berulang.

2

Tangani tingkah laku pekerja dengan pantas dan terus untuk mengingatkannya bahawa rasa tidak sopan tidak dialu-alukan di tempat kerja kepada anda atau rakan sekerjanya. Berikan maklum balas kepada pekerja anda yang merangkumi kejadian atau insiden penghinaan yang spesifik.

3

Kekal mengawal keadaan. Jangan biarkan tingkah laku buruk pekerja menggegarkan anda dan menyebabkan anda mencerminkan tingkah lakunya yang tidak betul. Gunakan bahasa, nada, dan suara yang positif, tenang, terkawal untuk meyakinkan pekerja bahawa dia tidak membuat anda kecewa. Luangkan waktu sejenak dan pergi sebelum anda menangani keadaan jika itulah yang diperlukan untuk mengekalkan ketenangan anda.

4

Berikan pekerja anda halaman fotokopi manual pekerja mengenai tatakelakuan pekerja, setelah menyatakan bahagian berkenaan dengan sikap tidak bertoleransi pejabat anda kerana salah laku. Pastikan bahawa dia membacanya dan meminta jawapannya dan adakah dia percaya bahawa dia mematuhi tata kelakuan.

5

Mengeluarkan amaran tatatertib bertulis. Apabila pekerja anda tidak berkelakuan, anda tidak mempunyai pilihan melainkan sama mengukur tindak balas anda terhadap sikap kurang ajarnya. Membiarkan dia terus mengganggu tempat kerja adalah tidak adil bagi anda, perniagaan anda dan rakan sekerja. Pastikan pekerja anda memahami akibatnya sekiranya dia tidak membetulkan kelakuannya. Pastikan anda mendokumentasikan perjumpaan ini.

6

Tamatkan pekerjaan. Kadang-kadang seorang pekerja tidak mahu membetulkan tingkah lakunya dan tidak memberi anda pilihan selain melepaskannya dari tugasnya. Langkah ini tidak menyenangkan, jika dia menambahkan tekanan atau ketidakselesaan di pejabat kamu, maka kamu tidak punya pilihan selain memutuskan pekerjaannya dengan pejabatmu.

7

Selidiki tahap tekanan di pejabat anda atau jika ada sebab lain untuk tingkah laku pekerja yang tidak bertanggungjawab itu. Kaji beban kerja pekerja, tawarkan pelbagai jenis pekerja dan putaran tugas, dan galakkan beberapa bentuk penekanan tekanan, yang boleh merangkumi jalan pagi untuk berehat. Dengan berbuat demikian, anda boleh meredakan masalah lain di kaki langit. Pekerja mungkin merasa tidak selesa dengan pemberhentian rakan pekerja dan pertimbangan dan tindakan anda akan membantu pekerja melihat bahawa anda mengambil berat tentang kesejahteraan mereka.