Cara Membuat Caruman Persaraan Dari LLC

Salah satu keputusan kewangan paling bijak yang boleh anda buat adalah dengan mengetepikan wang untuk persaraan. Bagi yang bekerja sendiri, terdapat beberapa pilihan. Individu dan kumpulan yang ditubuhkan sebagai LLC boleh menyumbang untuk persaraan mereka sendiri, dan juga pekerja mereka. Semasa memilih rancangan, pertimbangkan faedah cukai, kos yang terlibat, syarat sumbangan dan tarikh akhir untuk membuat rancangan.

SEP-IRA

Secara umumnya, pilihan caruman termudah dan termurah untuk LLC adalah SEP-IRA, atau pencen pekerja yang dipermudahkan. Pelan ini memungkinkan fleksibiliti dalam jumlah sumbangan dari sifar hingga maksimum, yang boleh menjadi 25% dari pendapatan perniagaan anda. Untuk tahun 2014, rancangan ini mempunyai had sumbangan sebanyak $ 52,000. Sumbangan adalah sebelum cukai dan boleh dibuat sehingga tarikh akhir, dengan lanjutan, untuk pengembalian tahun cukai sebelumnya.

Solo 401k

Solo 401 (k) lebih mahal untuk dibentuk dan dikekalkan daripada SEP-IRA, tetapi mempunyai had sumbangan yang lebih tinggi. Sebagai contoh, ia membolehkan anda menyumbang $ 17,500 untuk tahun 2014 - atau $ 23,000 untuk mereka yang berumur 50 tahun ke atas - ditambah 25 peratus pendapatan perniagaan tidak melebihi $ 52,000. Walau bagaimanapun, solo 401 (k) memerlukan lebih banyak kertas kerja untuk dibuka, dan jika akaun itu meningkat melebihi $ 250,000, penyata cukai khas perlu difailkan.

Pelan Faedah Yang Ditentukan

Rancangan faedah pasti lebih mahal untuk dibentuk dan dikekalkan daripada kedua-dua SEP-IRA dan 401 (k) s. Mereka juga lebih rumit dan melibatkan lebih banyak kertas kerja. Kelemahan lain adalah bahawa rancangan ini kurang memberi kelonggaran dalam sumbangan yang diperlukan. Pelan faedah pasti membenarkan sumbangan lebih tinggi daripada kedua-dua SEP-IRA dan 401 (k) s. Kelebihan lain ialah mereka boleh didirikan oleh perniagaan dari pelbagai ukuran dan anda boleh memilikinya bersama dengan rancangan persaraan yang lain.

Mana nak pergi

Semasa melaksanakan sebarang strategi kewangan, cari pengamal dan institusi yang berpengetahuan dan kompeten dengan reputasi yang baik. Bergantung pada rancangan mana yang diputuskan oleh LLC, keperluannya mungkin berbeza-beza. Sebagai contoh, SEP-IRA biasanya dapat dibentuk secara percuma di bank, firma broker atau syarikat insurans dengan sedikit dokumen. Sebaliknya, rancangan faedah pasti bermaksud berkunjung dengan perancang kewangan, pakar pencen dan aktuari untuk mengetahui jumlah sumbangan sepanjang hayat rancangan tersebut.