Cara Memulakan Perniagaan Kecil Dengan ID Cukai

Melancarkan perniagaan kecil boleh memberi banyak manfaat dan kerja keras. Setelah anda mempunyai rancangan perniagaan, membentuk perniagaan anda secara sah bermaksud mengikuti beberapa langkah seperti yang digariskan oleh negara anda, termasuk memperoleh artikel penggabungan dan membayar biaya pemfailan.

Peguam boleh berbincang dengan anda tentang kelebihan membentuk syarikat dengan tanggungan terhad, hak milik tunggal, syarikat atau perkongsian. Walau apa pun, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri akan memberikan anda nombor pengenalan majikan (EIN), langkah penting yang harus diambil ketika anda memulakan perniagaan kecil anda.

1

Hubungi Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS). Setelah kertas anda diserahkan kepada negara dan membayar yuran pemfailan anda, anda sudah bersedia untuk berniaga dengan IRS.

Ejen IRS dapat membantu anda memperoleh nombor pengenalan majikan (EIN), nombor pengenalan cukai sembilan digit yang akan membolehkan anda berniaga. Nombor ini harus digunakan sebagai ganti nombor Jaminan Sosial anda walaupun anda adalah satu-satunya pekerja, untuk menunjukkan perbezaan antara akaun peribadi anda dan akaun perniagaan anda.

EIN juga dikenali sebagai Nombor Pengenalan Majikan Persekutuan (FEIN) dan Nombor Pengenalan Pembayar Cukai (TIN).

2

Memanfaatkan perniagaan anda. Setelah memperoleh EIN anda, anda bersedia untuk memanfaatkan perniagaan anda. Ini bermakna anda boleh memohon pinjaman dengan nama perniagaan dan EIN, membuka akaun perniagaan di bank anda dan mengambil tindakan lain sebagai pemilik perniagaan.

Sekiranya anda mempunyai aset peribadi yang ingin anda pindahkan ke perniagaan anda, hubungi akauntan cukai untuk membantu anda memindahkan harta benda dengan betul. Ini termasuk kereta, perabot pejabat dan barang-barang lain yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda.

3

Buka perniagaan anda. Dengan wang yang membiayai perniagaan anda, lokasi yang telah ditetapkan, pekerja diambil dan kempen pemasaran anda dilancarkan, anda sudah siap untuk membuka perniagaan. Jalankan semua perniagaan anda menggunakan EIN anda, termasuk mengemukakan tumpukan bentuk cukai dan pentadbiran negeri dan persekutuan yang biasa dilakukan oleh setiap perniagaan kecil secara berkala.