Bagaimana Memulakan Ladang Angin untuk Keuntungan

Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja Amerika Syarikat, keupayaan menghasilkan tenaga angin di Amerika Syarikat meningkat 39 peratus antara tahun 2004 dan 2009 dan terus bertambah. Walaupun dengan pasaran baru mulai muncul, AS menghasilkan tenaga yang cukup di ladang angin untuk menjana lebih dari 9.7 juta rumah. Pada tahun 2009, AS hanya menggunakan angin untuk mengisi 1.8 peratus daripada jumlah permintaan tenaganya dengan sumber yang bersih dan boleh diperbaharui ini. Membuka ladang angin anda sendiri, sambil memerlukan modal dan usaha yang besar, boleh menjadi usaha yang menguntungkan.

1

Cari geran dan pinjaman khusus, terutama di negeri-negeri yang mempunyai mandat kuasa yang boleh diperbaharui. Pangkalan Data Insentif Negeri untuk Pembaharuan dan Kecekapan menawarkan senarai pinjaman dan geran yang dapat membantu dalam membiayai projek anda. Contohnya, Jabatan Perbendaharaan AS mempunyai geran 30 peratus untuk membina ladang angin yang akan berakhir pada 31 Disember 2011 tetapi dapat diperbaharui.

2

Sahkan nilai angin dari lokasi yang anda mahukan. Windustry, penyokong industri, menasihatkan bahawa "kelajuan angin 15 mph mengandungi hampir 60 peratus lebih banyak tenaga daripada laman web dengan kelajuan angin rata-rata 13 mph." Rujuk peta sumber angin negeri, tiang anemometer dan data meteorologi untuk mengesahkan angin yang konsisten. Lebih halus dan rata-rata lokasi, semakin baik.

3

Sahkan kepraktisan umum lokasi yang anda cadangkan. Anda perlu cukup dekat dengan hab kuasa tetapi jaraknya yang cukup jauh untuk tidak mengganggu penduduk jiran. Turbin angin boleh berukuran 300 kaki atau lebih tinggi, jadi pastikan zonasi membenarkan struktur seperti itu, terutama jika anda berada di dekat lapangan terbang.

4

Rujuk dengan pejabat lapangan Badan Perlindungan Alam Sekitar AS di kawasan anda untuk mendapatkan nasihat dan persetujuan di lokasi. Beberapa negeri atau kerajaan tempatan juga mungkin memerlukan kajian kesan persekitaran di laman web anda.

5

Hubungi pembekal tenaga tempatan anda untuk membuat kontrak pembelian elektrik. Diingatkan bahawa kuasa ini disubsidi oleh banyak pemerintah negeri dan juga diberi mandat oleh banyak agensi yang sama melalui sistem kredit.

6

Bersedia untuk membeli atau menyewa tanah untuk turbin anda. Sebilangan pemilik tanah akan memperdagangkan ruang di harta tanah yang ada sebagai pertukaran kuasa percuma dan peratusan keuntungan. Pajak hanya jika anda dapat memperoleh kontrak selama 30 tahun, jangka hayat kebanyakan turbin.

7

Memohon Nombor Pengenalan Majikan di IRS.gov dan lesen cukai jualan di pejabat setiausaha negara anda, jika perlu. Berunding dengan pejabat ini untuk menyatakan kebenaran yang diperlukan untuk mengendalikan ladang angin. Dapatkan izin tempatan dan kelulusan perancangan dan pengezonan untuk laman web yang dicadangkan.

8

Sewa firma pembinaan yang pakar dalam tenaga angin untuk membina turbin anda. Sebilangan besar syarikat ini juga akan menyelenggara peralatan anda atau akan melatih kakitangan anda mengenai prosedur penyelenggaraan.

9

Buat sambungan dari turbin anda ke grid elektrik seperti yang diarahkan oleh kontrak anda. Setelah anda disambungkan ke grid, pengeluaran tenaga anda dapat dipantau.