Cara Meningkatkan Permintaan Produk

Memacu permintaan produk adalah kunci untuk memperoleh pendapatan dan keuntungan. Ini adalah motif kewangan khas penjual semula produk yang memperoleh produk untuk dijual semula kepada pelanggan pada masa yang sama. Kaedah tertentu yang digunakan untuk meningkatkan permintaan produk berbeza-beza berdasarkan jangka waktu dan status terkini produk Anda di pasar.

Peningkatan

Salah satu cara untuk meningkatkan permintaan produk adalah dengan menawarkan sesuatu yang bernilai pasaran anda. Pembangunan dan penyelidikan produk adalah proses yang biasa digunakan oleh syarikat untuk mengembangkan atau meningkatkan penawaran produk. Untuk perniagaan runcit, ini sering kali bermaksud membuat penyelidikan dari kumpulan fokus atau tinjauan pelanggan kepada pengeluar dan meminta ciri dan faedah reka bentuk tertentu. Seiring waktu, iterasi produk yang ada akan mendapat permintaan yang lebih besar jika anda meningkatkannya dengan cara yang diinginkan pelanggan.

Promosi

Fungsi perniagaan yang biasa digunakan untuk tujuan mendorong permintaan syarikat atau produk adalah promosi. Ini adalah komponen pemasaran di mana anda membayar untuk iklan, menggunakan peluang media dengan perhubungan awam dan terlibat dalam aktiviti penjualan peribadi dengan prospek dan pelanggan. Menekankan kelebihan produk anda berbanding alternatif yang bersaing dan menjelaskan cadangan nilainya adalah kunci. Anda juga dapat memanfaatkan hubungan pelanggan yang ada dengan penjualan silang untuk mempromosikan produk tertentu kepada pelanggan yang setia.

Demonstrasi Di Kedai

Teknik umum yang semakin banyak digunakan dalam perniagaan runcit adalah demonstrasi produk di kedai. Sampel makanan telah menjadi tumpuan utama di pasar raya. Peruncit elektronik menawarkan sejumlah produk paparan untuk dicuba oleh pelanggan ketika mereka memasuki kedai. Ini meningkatkan minat pembeli dan membolehkan pelanggan mengalami produk sebelum membeli. Peruncit dapur dan perkakas juga telah menggunakan demonstrasi produk di kedai.

Pengurangan Harga

Walaupun penjual produk berorientasikan nilai atau mewah biasanya berusaha mengoptimumkan peluang untuk penjualan dolar tinggi, pengurangan harga dapat mendorong permintaan produk yang lebih besar. Potongan harga, potongan harga dan promosi penjualan lain menunjukkan cadangan nilai yang lebih baik, kerana pelanggan membayar lebih rendah daripada yang dia miliki sebelumnya untuk produk yang sama. Teknik ini biasanya digunakan menjelang akhir kitaran hayat produk apabila permintaan awal menurun dan perniagaan ingin membersihkan inventori yang masih ada.