Bagaimana saya Merangka Strategi Pemulihan Korporat?

Tidak jarang perniagaan kecil mengalami penurunan kerana penjualan yang lebih rendah daripada jangkaan atau perbelanjaan yang lebih tinggi daripada jangkaan. Apabila ini berlaku, pihak pengurusan perlu membalikkan kemerosotan dan mengembalikan perniagaan kepada keuntungan. Bagi organisasi yang lebih kecil, pergeseran ini perlu dilakukan dengan cepat untuk memastikan bahawa kedudukan jangka panjang syarikat tidak mengalami kerosakan yang tidak dapat diperbaiki. Dengan begitu banyak dipertaruhkan, pendekatan metodis yang dihitung diperlukan.

1

Analisis masalahnya. Kaji laporan kewangan anda untuk menentukan mengapa syarikat tidak berprestasi untuk merancang. Terdapat dua sebab utama mengapa syarikat berprestasi rendah. Entah ada pengurangan pendapatan atau perbelanjaan terlalu tinggi. Sekiranya yang pertama, analisa harga anda berbanding dengan persaingan dan prestasi kakitangan jualan anda. Sekiranya yang terakhir, periksa kepegawaian, teknologi dan proses untuk mengenal pasti kawasan masalah.

2

Kembangkan hala tuju strategik untuk meningkatkan prestasi keseluruhan. Sekiranya masalahnya terletak pada penjualan yang buruk, kembangkan strategi untuk memperbaiki masalah tersebut. Sebagai contoh, memutuskan untuk mengembangkan perniagaan anda dalam satu atau lebih tawaran anda. Sekiranya masalahnya terletak pada perbelanjaan yang tinggi, kembangkan strategi untuk mengurangkan jumlah pekerja atau perbelanjaan perundingan yang lebih rendah. Masukkan perubahan ke dalam rancangan strategik syarikat.

3

Buat taktik. Setelah anda menetapkan strategi, sudah waktunya untuk mengembangkan taktik khusus untuk mencapai tujuan. Mungkin ia menghendaki setiap jurujual menjual lima peratus lebih banyak setiap bulan, yang bermaksud lima lagi panggilan penjualan dan 10 lagi panggilan telefon. Sekiranya produktiviti pekerja disasarkan, mungkin setiap staf sokongan perlu meningkatkan beban kerja sebanyak 10 peratus sehingga syarikat dapat mengurangkan jumlah pekerjanya. Tukar taktik ke peningkatan produktiviti tertentu.

4

Berkomunikasi dengan kakitangan. Adalah sangat mustahak untuk membuat mereka menyedari masalah keuntungan dan rancangan pemulihan anda. Sebarkan rancangan tersebut kepada seluruh organisasi dan terangkan bagaimana ia akan mempengaruhi setiap jabatan. Matlamat anda adalah agar semua orang memahami bagaimana mereka dapat membantu meningkatkan kestabilan kewangan syarikat. Pastikan untuk menyampaikan rancangan dengan yakin dan yakin. Ini menunjukkan kepada pekerja bahawa masalah telah dikenal pasti dan tindakannya jelas.

5

Sejajarkan matlamat peribadi setiap kakitangan dengan rancangan pemulihan. Elakkan sebarang peluang untuk komunikasi yang salah. Sebagai contoh, setiap anggota kakitangan jualan pada masa ini mesti membawa lima akaun utama setiap bulan, meningkatkan matlamat penjualan mereka menjadi enam. Adalah mustahak setiap anggota kakitangan memahami harapan mereka secara terperinci. Kaitkan kejayaan peribadi mereka dengan kejayaan syarikat, dengan taktik baru yang dikenal pasti dan metrik individu diberikan.