Rakaman Dengan VirtualBox

Oracle VM VirtualBox boleh berguna untuk menguji sistem operasi baru, menjalankan program yang tidak sesuai dengan komputer anda, atau menguji prestasi perisian atau halaman Web pada beberapa sistem yang berbeza. Dengan VirtualBox versi 4.3 dan lebih tinggi, Oracle menyertakan kemampuan untuk merakam video sistem operasi tetamu ketika berjalan, yang dapat berguna untuk video petunjuk, tujuan dokumentasi, aplikasi penyelesaian masalah dan banyak lagi.

Penyediaan

Pastikan anda menjalankan VirtualBox versi terbaru. Mulakan VirtualBox Manager, klik menu "Help", dan kemudian pilih "About VirtualBox." Jika versi perisian kurang dari 4.3, perbarui ke versi terbaru dengan memilih "Periksa Pembaruan" dari menu "Bantuan" atau dengan memuat turunnya dari laman web Oracle (pautan di Sumber). Sebelum mengemas kini, pastikan anda membuat sandaran atau mengeksport data penting dari mesin maya anda.

Pilihan Rakaman Video

Mulakan VirtualBox Manager, klik pada mesin maya yang ingin anda rakam, klik butang "Tetapan" di bar alat, pilih kategori "Paparan", dan kemudian pilih tab "Tangkap Video". Untuk menetapkan pilihan tangkapan lalai, pilih kotak berlabel "Aktifkan Tangkapan Video."

Di kotak drop-down "Path", pilih pilihan lalai atau pilih "Other" untuk memilih lokasi dan nama fail anda sendiri untuk video yang dirakam. Atas sebab keserasian, pastikan fail mempunyai peluasan WEBM. Perhatikan bahawa rakaman menggunakan nama fail yang sama tidak akan menimpa rakaman sebelumnya; pengecam unik akan ditambahkan pada nama fail sebagai gantinya.

Pilih ukuran bingkai video anda. Biasanya, ini harus ditetapkan pada resolusi skrin sistem operasi tetamu. Sekiranya anda memilih resolusi yang lebih kecil, rakaman akan menunjukkan bahagian tengah skrin yang berpusat. Resolusi yang lebih besar akan menghasilkan video kotak surat.

Tetapkan kadar bingkai dan kualiti ke tetapan yang anda inginkan. Oleh kerana ini disesuaikan lebih tinggi, saiz fail video yang dihasilkan akan menjadi lebih besar. Pilih layar atau skrin yang ingin anda rakam, jika anda menggunakan beberapa paparan. Setelah selesai, hapus centang dari “Enable Video Capture”, kecuali anda mahu memulakan rakaman sebaik sahaja mesin maya dimulakan.

Rakaman

Klik butang "Mula" untuk boot mesin maya yang ingin anda rakam. Sekiranya anda membiarkan tetapan "Aktifkan Tangkapan Video" dicentang, sistem operasi tamu sudah direkodkan. Untuk memulakan atau menghentikan rakaman secara manual dari mod tontonan apa pun, pilih "Tangkap Video" dari menu "Peranti" pada bar alat tetamu VirtualBox. Untuk mod "Skala", tekan "Host" - biasanya kekunci Ctrl kanan - dan kekunci "Rumah" secara serentak untuk mengakses menu bar alat. Anda juga dapat memulai dan menghentikan rakaman dengan mengklik kanan ikon kamera, yang terletak di bar bawah, ketika berada dalam mod Window standard, dan memilih "Tangkap Video."

Main balik

Format fail WEBM serasi dengan HTML 5, yang bermaksud anda boleh memainkannya semula dengan versi terbaru Firefox, Chrome dan Opera, serta program luaran seperti pemain media MPlayer dan VLC.