Langkah dalam Mempersembahkan Persidangan Perniagaan

Menghasilkan sebuah persidangan perniagaan adalah kaedah terbaik untuk menyatukan orang dalam syarikat atau industri, berkongsi idea dan belajar mengenai trend dan peluang baru. Ini adalah peluang untuk berkongsi amalan terbaik, sambil membina hubungan antara orang yang berpikiran sama. Mengadakan persidangan adalah usaha yang kompleks yang boleh melibatkan perancangan berbulan-bulan untuk memastikan acara tersebut berjaya.

Pilih Tema

Pemilihan tema adalah proses yang penting dan tidak boleh dilakukan tanpa difikirkan terlebih dahulu. Persidangan terbaik adalah persidangan yang merangkumi konsep atau idea tepat pada masanya, yang akan sesuai dengan peserta anda. Persidangan bertajuk "Menggunakan Media Sosial untuk Meningkatkan Perniagaan Anda" kemungkinan akan menarik lebih banyak orang daripada yang disebut "Meningkatkan Perniagaan Anda." Begitu juga, persidangan penjualan dalaman yang disebut "Bagaimana Menjamin Anda Mendapat Bonus Tahun Ini" akan bergema lebih kuat daripada yang disebut "Persidangan Jualan Tahunan".

Tentukan Belanjawan

Perancangan tidak dapat dilakukan sehingga anggaran ditentukan. Sekiranya acara itu adalah urusan tahunan, anda boleh menggunakan kos sebenar persidangan sebelumnya sebagai titik permulaan. Ingat bahawa beberapa kos, seperti sewa bilik, bayaran pembesar suara dan peralatan A / V tetap, sementara perbelanjaan perjalanan, hotel, dan makanan didorong oleh jumlah peserta.

Pilih Pembesar suara

Bahagian terpenting dalam mana-mana persidangan perniagaan adalah memilih pembesar suara yang tepat. Pilih pembesar suara yang paling sesuai dengan cita-cita tema, dan siapa yang melakukannya secara dinamik. Sekiranya boleh, rancang untuk menghadiri acara di mana mereka mengambil bahagian. Sekiranya itu tidak mungkin, lihat apakah anda dapat melihat video mereka dalam talian. Sekiranya persidangan itu adalah acara dalaman, pilih personaliti dinamik untuk ucapan dasar atau bertindak sebagai MC. Sekiranya salah satu peserta wajib, contohnya Ketua Pegawai Eksekutif atau Ketua Pegawai Kewangan syarikat, bukan penyampai yang menarik atau dinamik, pertimbangkan untuk menyuruh mereka menyampaikan maklumat mereka dalam format "talk-show", di mana orang lain bertanya kepada mereka.

Pilih Lokasi

Memilih lokasi yang tepat untuk persidangan anda juga penting. Untuk memulakan carian anda, tentukan berapa banyak orang yang anda harapkan untuk hadir. Dengan mempertimbangkan jumlah itu, pertimbangkan jenis suasana yang anda cari. Adakah persidangan rasmi atau percutian santai? Adakah anda ingin berada dalam suasana bandar atau keluar dari bandar untuk sesuatu yang lebih santai. Dari sana, pertimbangkan sama ada peserta akan memerlukan penginapan hotel atau pengangkutan ke tempat tersebut, dan adakah acara sosial yang akan dirancang.

Penghasilan Audio / Video

Tidak ada yang boleh merosakkan persidangan perniagaan lebih cepat daripada sistem bunyi yang lemah atau projektor video yang tidak berfungsi. Bergantung pada ukuran acara anda, anda mungkin memerlukan perkhidmatan syarikat produksi. Para profesional ini dapat membantu memastikan acara itu berjaya, tetapi akan meningkatkan kosnya. Dapatkan tiga sebut harga dan berjumpa dengan wakil syarikat secara langsung. "Pembekal Pilihan" di hotel atau kemudahan persidangan biasanya jauh lebih mahal daripada syarikat luar. Sekiranya mereka bukan penyedia eksklusif, dapatkan sebut harga lain.

Makanan dan minuman

Bergantung pada jangka masa persidangan, anda mungkin perlu membekalkan makanan dan minuman untuk peserta anda. Pemilihan menu terutamanya didorong oleh anggaran. Perhatikan kos barangan seperti kopi, minuman ringan dan makanan ringan. Banyak hotel dan pusat konvensyen menawarkan makanan yang agak murah, tetapi mengenakan bayaran sebanyak $ 7 untuk secawan kopi.

Gunakan Bantuan

Tugaskan sukarelawan atau kakitangan untuk peranan penting tertentu. Satu orang harus menjaga pembesar suara, memastikan mereka tahu apa yang diharapkan dari mereka, bahawa tempat penginapan diatur, bahawa bahannya dimasukkan ke komputer riba atau peralatan lain yang betul, dan mikrofon dan peralatan lain disediakan untuk digunakan. Berikan seseorang peranan menguruskan kedatangan peserta, dan orang lain ditugaskan untuk berurusan dengan staf tempat, katering dan sokongan produksi.