Apakah Syarikat Bersepadu Mendatar?

Apabila syarikat mencapai tahap kejayaan tertentu, ia sering mula mempertimbangkan cara untuk mengembangkan dan meningkatkan keuntungan. Terdapat dua cara asas yang dapat dikembangkan oleh syarikat - integrasi menegak dan integrasi mendatar. Kedua-dua integrasi mendatar dan menegak menawarkan kelebihan dan kekurangan kepada syarikat yang ingin berkembang. Integrasi mendatar, boleh dikatakan, memerlukan pengeluaran modal awal yang kurang, tetapi juga dapat menghasilkan keuntungan jangka panjang yang kurang bagi syarikat.

Rantaian Nilai

Untuk memahami integrasi mendatar, anda mesti memahami apa yang dimaksudkan dengan "rantai nilai." Rantai nilai merujuk kepada model perniagaan yang menerangkan bagaimana produk atau perkhidmatan meningkat dalam nilainya ketika melalui pelbagai peringkat pengeluaran atau pemasangan sebelum mencapai pengguna akhir. Batu permata boleh digunakan untuk menggambarkan konsep rantai nilai. Batu permata mentah, walaupun berharga, tidak seberat produk akhir yang telah dipotong, digilap dan dijadikan cincin. Setiap peringkat proses memerlukan kos yang jauh lebih rendah daripada nilai tambah pada produk, oleh itu setiap peringkat adalah bahagian dari rantai nilai.

Integrasi Mendatar

Integrasi mendatar dicapai dengan pengembangan ke dalam aktiviti perniagaan tambahan yang berada dalam tahap rantai nilai yang sama. Sebagai contoh, dengan menggunakan batu permata, penjual barang borong dapat memperoleh atau bergabung dengan penjual perhiasan borong lain dalam usaha mengintegrasikan syarikat secara mendatar. Broker berlian juga dapat membuat pengembangan mendatar dengan memutuskan untuk membuat broker batu berharga lain bersama dengan berlian.

Integrasi menegak

Sebaliknya, integrasi menegak dicapai dengan mengembangkan aktiviti perniagaan anda ke bahagian hulu atau hilir rantai nilai. Hiliran merujuk kepada tahap dalam rantai nilai setelah meninggalkan syarikat anda, atau lebih dekat dengan pengguna, sementara hulu merujuk kepada tahap sebelum sampai ke syarikat anda, atau lebih jauh dari pengguna. Penjual borong, misalnya, boleh membeli syarikat yang memotong berlian sebagai integrasi menegak hilir atau boleh membeli kedai perhiasan runcit sebagai integrasi menegak hulu.

Pertimbangan

Salah satu kelebihan berpotensi terbesar untuk integrasi mendatar juga boleh menjadi perangkap yang berpotensi. Penguasaan pasaran boleh berlaku akibat integrasi mendatar; namun, syarikat boleh menghadapi masalah undang-undang anti-kepercayaan sekiranya dominasi pasaran berlebihan. Di samping itu, mungkin lebih murah untuk mengembangkan secara mendatar daripada menegak, tetapi ada juga ruang yang lebih kecil untuk berkembang secara mendatar sebagai peraturan umum.