Kelebihan Memiliki Perniagaan Antarabangsa

Pasaran global hari ini menawarkan perniagaan yang terkecil sekalipun peluang untuk menjual di peringkat antarabangsa. Ini mengubah landskap risiko untuk perniagaan kecil, kerana mereka dapat memusatkan perhatian pada pasar yang memberikan mereka peluang ganjaran yang lebih besar jika pasar lokal goyah. Anda boleh meletakkan perniagaan kecil anda untuk berjaya dengan menyesuaikan diri dengan pasaran global.

Fleksibiliti Produk

Sekiranya anda mempunyai produk yang tidak laris di pasaran tempatan atau serantau, anda mungkin mendapat permintaan yang lebih besar di luar negara. Anda tidak perlu membuang inventori yang tidak terjual dengan potongan harga. Anda boleh mencari pasaran baru di mana produk anda dapat menjual dengan harga yang lebih tinggi daripada yang terdapat di pasaran tempatan anda. Sebenarnya, anda mungkin menemui produk baru untuk dijual di luar negara yang tidak anda tawarkan di mana anda berada. Anda boleh menawarkan rangkaian produk yang jauh lebih luas ketika anda memasarkan di seluruh dunia.

Kurang Persaingan

Anda mungkin melihat persaingan sebagai fenomena tempatan. Anda dapat mencari pasaran antarabangsa yang mempunyai persaingan yang kurang dan bergerak pantas untuk merebut pangsa pasar. Ini boleh memberi kelebihan terutamanya apabila anda mempunyai akses ke versi produk berkualiti tinggi yang lebih tinggi daripada versi di negara lain. Walaupun persaingan tempatan anda mungkin mempunyai akses kepada kualiti yang sama seperti yang anda miliki, anda akan mempunyai sedikit persaingan jika anda mendapat pasaran antarabangsa yang telah membeli produk yang lebih rendah.

Perlindungan Dari Trend dan Peristiwa Kebangsaan

Apabila anda memasarkan ke beberapa negara, anda tidak begitu rentan terhadap peristiwa di satu negara. Contohnya, jika anda menjual minuman ringan dengan kandungan gula yang tinggi, anda dapat mengetahui bahawa negara asal anda tidak menyukai minuman yang menawarkan kalori tambahan. Anda mungkin dapat menjual produk yang sama di negara lain yang mempunyai sikap yang sangat berbeza terhadap minuman ini. Selain itu, bencana alam di mana-mana pasaran boleh mengganggu perniagaan, tetapi anda dapat mengimbangi dengan memusatkan usaha penjualan anda di bahagian lain dunia.

Belajar Kaedah Baru

Apabila anda berniaga di negara lain, anda belajar cara baru untuk melakukan sesuatu. Anda boleh menerapkan pengetahuan baru ini ke pasaran lain. Sebagai contoh, menurut laman web Cite Sales, Unilever menemui pasar untuk pencuci pakaian yang berfungsi di air dengan kandungan mineral tinggi - atau "keras" - Eropah. Produk ini kini dapat dipasarkan ke bahagian AS yang mempunyai masalah air yang serupa.