Cara Menukar Shutter Speed ​​pada Sony Cyber ​​Shot

Dengan Sony Cybershot seperti kamera lain, paparan yang tepat adalah kunci untuk gambar yang bagus. Pendedahan yang baik dicapai apabila bukaan, atau ukuran bukaan lensa, kecepatan rana dan kepekaan sensor berada dalam harmoni yang sempurna. Hasilnya adalah gambar dengan sorotan yang dapat dilihat, bayangan terperinci dan keseimbangan warna yang halus. Walaupun banyak kamera di Cybershot tidak membenarkan penyesuaian manual paparan pendedahan, kebanyakan model yang lebih baru berlaku. Sekiranya anda baru bermula sebagai jurugambar komersial, Cybershot akan memberi anda hasil yang boleh diterima.

1

Hidupkan kamera anda. Cari dail mod di kanan atas badan kamera. Dail ini membolehkan anda beralih antara mod Program, Priority Aperture, Shutter Priority dan Manual.

2

Putar dail ke kedudukan "S" untuk Shutter Priority. Dalam mod ini, anda akan bertanggungjawab untuk menetapkan kelajuan rana yang anda inginkan semasa kamera memilih tetapan pendedahan yang lain.

3

Laraskan kelajuan rana ke nilai yang anda inginkan dengan memutar dail di bahagian belakang atas kamera. Kelajuan pengatup yang lebih cepat 1/250 saat dan ke atas akan membolehkan anda membekukan gerakan pantas, sementara kelajuan 1/60 ke bawah yang lebih perlahan akan menambahkan kabur gerakan artistik pada gambar anda. Sebilangan besar model baru dapat menembak dengan kelajuan hingga 1/000 saat atau lebih cepat.

4

Tekan butang rana di bahagian atas kamera untuk kembali ke mod pengambilan gambar. Ambil beberapa gambar ujian untuk mencuba kelajuan rana baru anda.