Bagaimana Kaedah Inventori Berbeza Dapat Mempengaruhi Pendapatan Bersih

Inventori merangkumi bahan mentah, barang separuh siap dan barang siap. Perniagaan runcit mungkin mempunyai barang jadi yang menunggu penghantaran, sementara perniagaan pembuatan mungkin mempunyai bahan mentah dan produk yang sudah siap sepenuhnya yang memerlukan pemprosesan lebih lanjut sebelum penjualan. Pemilihan kaedah penilaian inventori mempengaruhi pengiraan kos barang, yang mempengaruhi keuntungan kasar dan pendapatan bersih.

Asas

Sistem yang berterusan menjejaki setiap pembelian dan penjualan, yang terus mengemas kini baki inventori dan kos barang. Sistem berkala bergantung pada jumlah inventori fizikal dan anggaran kos barang untuk baki inventori kerana tidak menjejaki inventori secara berterusan. Kaedah penilaian inventori biasa adalah first-in first-out (FIFO), last-in first-out (LIFO), purata wajaran dan pengenalan khusus. Kos inventori merangkumi kos pemerolehan, penghantaran dan buruh langsung.

FIFO

Kaedah penilaian FIFO mengandaikan bahawa item inventori pertama yang dibeli adalah yang pertama digunakan dalam pengeluaran atau penjualan. Sebagai contoh, jika perniagaan kecil mempunyai 10 item dalam stok bernilai $ 10 setiap satu dan ia membeli 10 item tambahan dengan harga $ 12 setiap satu, kaedah FIFO akan menganggap bahawa item dalam transaksi penjualan pertama berasal dari lot $ 10. Dalam persekitaran inflasi, kos barang merangkumi barang-barang yang lebih murah sementara akhir inventori merangkumi barang yang lebih mahal. Ini bermaksud bahawa jumlah pendapatan bersih dan jumlah inventori akhir lebih tinggi mengikut kaedah FIFO. Walau bagaimanapun, dalam persekitaran deflasi, kaedah FIFO cenderung menjana pendapatan bersih yang lebih rendah.

LIFO

Kaedah penilaian LIFO mengandaikan bahawa item inventori terakhir yang dibeli adalah yang pertama digunakan dalam pengeluaran atau penjualan. Melanjutkan dengan contoh sebelumnya, kaedah LIFO akan menganggap bahawa item dalam transaksi penjualan pertama berasal dari lot $ 12 terakhir. Dalam persekitaran inflasi, kos barang merangkumi barang yang lebih mahal dan akhir stok merangkumi barang yang lebih murah. Ini bermakna jumlah pendapatan bersih dan baki akhir lebih rendah mengikut kaedah LIFO. Namun, ketika harga jatuh, kaedah LIFO berkemungkinan menghasilkan pendapatan bersih yang lebih tinggi.

Purata Berat

Kaedah purata berwajaran membahagi jumlah kos pembelian dengan jumlah unit dalam inventori untuk mengira kos unit purata. Sebagai contoh, kos unit purata untuk pembelian 10 unit pada harga $ 100 setiap satu dan 20 unit pada harga $ 50 setiap satu 10 didarabkan dengan $ 100 ditambah 20 didarab dengan $ 50 - iaitu $ 2,000 - dibahagi dengan 10 tambah 20, atau sekitar $ 67. Kos purata berwajaran berkadar terus dengan kos pembelian. Oleh itu, dalam persekitaran harga yang meningkat, kos seunit rata-rata lebih tinggi dan pendapatan bersih lebih rendah, sementara sebaliknya berlaku dalam persekitaran harga yang jatuh.

Pengenalan Khusus

Kaedah pengenalan khusus mengesan kos tepat setiap item inventori. Pengaruh terhadap pendapatan bersih bergantung kepada perubahan kos perolehan item inventori. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak praktikal untuk perniagaan dengan beratus-ratus item berbeza.