Cara Memasukkan Skype

Skype adalah aplikasi perisian yang memungkinkan komunikasi audio dua hala melalui Internet dengan menghubungkan PC jarak jauh bersama-sama menggunakan teknologi peer-to-peer. Walaupun kebanyakan komunikasi Skype dilakukan dengan menggunakan klien Skype yang berjalan di kedua ujung perbualan, anda dapat memasukkan Skype ke halaman web atau e-mel menggunakan kod HTML yang dihasilkan oleh laman web Skype. Setelah dimasukkan ke dalam laman web atau e-mel anda, kod tersebut muncul sebagai butang Skype call-me. Apabila anda mengklik butang, panggilan akan dilakukan kepada pelanggan Skype anda yang sedang berjalan.

1

Navigasikan ke laman web Skype "Dapatkan Skype butang" (lihat Sumber).

2

Taipkan nama Skype anda ke dalam kotak di bahagian atas laman web. Gunakan nama masuk Skype anda kerana ini akan membolehkan laman web memperibadikan kod HTML untuk butang untuk mengarahkan panggilan yang dimulakan dengan menekan butang call-me terus ke klien Skype anda.

3

Pilih butang call-me dari yang ditunjukkan di halaman dengan memilih butang radio di sebelah grafik yang dikehendaki. Butang yang memaparkan status Skype semasa anda juga tersedia untuk dipilih di halaman. Butang yang dipilih akan muncul di bahagian bawah halaman di sebelah tetingkap paparan HTML sebagai pratonton.

4

Pilih jenis kod yang diperibadikan untuk kod HTML butang panggilan peribadi anda, sama ada HTML berasaskan Web untuk memasukkan butang dalam laman Web, atau kod HTML E-mel untuk menambahkan butang ke isi e-mel.

5

Sorot kod HTML yang dipaparkan di dalam kotak berlabel "Salin & tampal kod ini," dan kemudian salin kod tersebut dengan mengklik kanan pada teks yang disorot dan memilih pilihan "Salin".

6

Tampal kod yang disalin ke dalam editor laman web anda pada garis yang jelas untuk memasukkan butang di dalam laman web anda. Tampal kod tersebut ke baris yang jelas dari badan e-mel anda untuk memasukkan butang call-me dalam mesej e-mel. Simpan e-mel atau halaman Web dengan kod tambahan. Ketika halaman Web atau e-mel dibuka, butang call-me yang dipratinjau akan muncul, dan menekan butang akan memulai panggilan ke Skype.