Mengapa Penyelenggaraan Pencegahan untuk Pencetak Penting

Mengenai kehidupan dan prestasi perkakasan percetakan syarikat anda, satu langkah pencegahan benar-benar menjimatkan satu pon penawar. Sama ada anda memperoleh dokumentasi perkhidmatan dan latihan untuk menawarkan sokongan berharga ini sendiri atau membawa pakar untuk memberikannya kepada anda, perhatian yang anda berikan kepada pencetak anda dapat mengatasi kerosakan besar, mengelakkan pembaikan mahal yang berpunca dari pengabaian dan memastikan perniagaan anda berjalan lancar tanpa waktu henti untuk diagnostik dan pembaikan kecemasan.

Pembersihan

Pencetak laser mengumpulkan habuk dan bahan cemar lain dari persekitaran mereka dan kertas yang mereka proses. Printhead Inkjet juga menarik debu, yang boleh mengganggu pengeluaran dakwat yang betul ke halaman. Penggelek dan bahagian lain dari jalur kertas pencetak dapat menjadi kotor dari penggunaan biasa, atau pengenalan toner longgar atau dakwat sesat di dalam mesin. Kemacetan dan penyusuan yang salah dapat memasukkan serpihan kertas ke dalam mekanisme kerja. Tanpa penyelenggaraan pencegahan, bahan cemar ini dapat mengurangkan kualiti output, menyebabkan masalah operasi atau bahkan menghentikan pencetakan printer.

Pelinciran

Penyelenggaraan rutin merangkumi pelinciran bahagian bergerak yang sesuai di dalam pencetak. Terutama dalam kes pencetak rangkaian bervolume tinggi, gabungan penggunaan berterusan, haba, produk sampingan dari bekalan dan bahan habis pakai dan penipisan pelinciran secara beransur-ansur yang berlaku semasa pembuatan atau servis boleh menyebabkan kerengsaan, operasi balkik dan bahkan kegagalan, semuanya perhatian pencegahan dapat menghilangkan. Juruteknik berpengalaman atau pengendali yang berpengalaman menggabungkan pengalaman dengan kajian dokumentasi khusus mesin untuk mengetahui apa yang harus disentuh dan apa yang tidak boleh disentuh.

Perisian Pemacu

Pencetak beroperasi dengan baik hanya jika perisian yang mengendalikannya berjalan dengan lancar. Tanpa pemeriksaan berkala untuk memastikan pemacu pencetak yang terkini dan berfungsi dengan baik, perisian tersebut mungkin ketinggalan sistem operasi yang dikemas kini dan menyebabkan masalah keserasian. Pemeriksaan berkala di laman web pengeluar untuk pembetulan pepijat dan pelepasan penyelenggaraan dapat membantu memastikan bahawa perkakasan anda mengelakkan kerosakan yang boleh disebabkan oleh pemacu yang tidak baik, termasuk output yang rosak, pekerjaan cetak yang gagal, mesej ralat dan membuang masa dan bekalan.

Pemeriksaan Kendiri & Pemeriksaan Konfigurasi

Menggunakan halaman ujian kendiri dan konfigurasi yang dapat dihasilkan oleh banyak pencetak apabila anda menekan kombinasi kekunci panel kawalan yang tepat memberikan anda maklumat berharga mengenai kualiti output, penyediaan dan jangka hayat pencetak anda. Setiap pencetak menggabungkan gabungan komponen jangka pendek dan jangka hayat, beberapa di antaranya menentukan jangka hayat mesin kerana kos penggantiannya atau had bawaan reka bentuk perkakasan. Kerana halaman ujian kendiri melaporkan statistik kitaran tugas, termasuk jumlah halaman yang dicetak oleh mesin individu, mereka dapat memberi anda gambaran mengenai kitaran hayat perkakasan dan membantu anda merancang perkhidmatan atau penggantian utama.