Kelebihan Menggaji Orang Kurang Upaya di Syarikat

Perniagaan kecil tidak kebal dari keperluan untuk mengikuti amalan terbaik mengenai pengambilan dan perlakuan pekerja. Salah satu cara pemilik perniagaan dapat meningkatkan amalan pengambilan pekerja adalah dengan mendorong pengambilan orang kurang upaya. Mengupah pekerja kurang upaya dapat menawarkan sejumlah kelebihan penting dari segi kewangan, undang-undang, perhubungan awam dan produktiviti untuk perniagaan sambil membantu mengelakkan kejadian yang berpotensi berbahaya seperti tuntutan mahkamah.

Faedah Cukai

Bagi perniagaan yang mencari cara untuk mengurangkan beban cukai mereka, pengambilan pekerja kurang upaya dapat menawarkan sejumlah faedah cukai yang penting. Mulai tahun 2011, perniagaan boleh mengurangkan kos untuk menjadikan kemudahan mereka lebih mudah diakses oleh pekerja kurang upaya, seperti menghilangkan halangan atau memasang tanjakan, dan perniagaan kecil mungkin layak mendapat kredit akses orang kurang upaya. Mereka juga layak mendapat kredit peluang kerja, yang tersedia untuk syarikat yang mengupah pekerja dengan keperluan pekerjaan khas.

Kolam Bakat yang Lebih Besar

Sekiranya anda enggan memasukkan orang kurang upaya dalam usaha merekrut anda, anda mungkin membataskan akses anda ke sumber pekerja berbakat. Bagi pemilik perniagaan kecil yang mungkin mengalami kesukaran untuk menarik calon yang berkelayakan kerana mereka tidak dapat menawarkan gaji dan tunjangan yang sama dengan majikan yang lebih besar, mengabaikan calon yang berkebolehan dapat berarti harus berpuas hati. Dalam jangka masa panjang, tidak mengambil pekerja terbaik yang ada, tanpa mengira sama ada mereka kurang upaya, boleh menghalang peluang kejayaan perniagaan kecil.

Imej yang dipertingkatkan

Dari sudut pandangan perhubungan awam, pengambilan pekerja kurang upaya dapat mewujudkan imej yang lebih positif untuk perniagaan anda. Sekiranya anda beroperasi dalam komuniti kecil, anda dapat dengan cepat membangun reputasi sebagai syarikat yang menawarkan tenaga kerja yang lebih pelbagai. Ini mungkin menjadikan anda lebih menarik bagi calon pekerja, pelanggan dan rakan perniagaan. Syarikat lain di kawasan anda mungkin terinspirasi untuk mengikuti petunjuk anda, akhirnya mewujudkan iklim perniagaan yang lebih pelbagai.

Masalah Perundangan

Mengupah pekerja kurang upaya dapat membantu mencegah masalah undang-undang tertentu untuk perniagaan anda, terutamanya tuduhan diskriminasi di tempat kerja. Anda berpeluang lebih baik untuk mematuhi Akta Orang Kurang Upaya Amerika, yang melarang amalan diskriminasi terhadap orang kurang upaya di bidang seperti pengambilan pekerja, pemecatan, latihan dan pampasan. Anda akan mengehadkan risiko tuntutan undang-undang, yang boleh menyebabkan kerugian yang tidak terukur kepada perniagaan anda dalam bentuk kerugian kewangan dan kerosakan reputasi anda. ADA tidak terpakai untuk perniagaan dengan pekerja kurang dari 15, termasuk sambilan dan sepenuh masa.