Contoh Psikologi dalam Iklan

Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi pengiklanan yang baik menggunakan teknik psikologi untuk menarik perhatian sasaran untuk membeli produk tersebut. Sekiranya perniagaan anda beriklan, anda juga harus menggunakan teknik ini. Cara yang baik untuk belajar memasukkan psikologi ke dalam iklan anda adalah dengan melihat teknik yang telah digunakan dan dilaksanakan sendiri oleh syarikat lain, besar dan kecil.

Perasaan Positif

Salah satu cara psikologi adalah dengan mengambil produk yang anda ingin jual dan memasukkannya ke iklan di sebelah item lain yang sudah pasti dirasakan oleh khalayak anda. Dengan melihat item tersebut bersama-sama, penonton mungkin mengalihkan perasaan positifnya mengenai item lain ke produk anda. Teknik ini dipanggil pelaziman afektif. Sebagai contoh, syarikat ubat gigi mungkin menerbitkan iklan yang menunjukkan orang gembira menggosok gigi, atau syarikat yang membuat sup mungkin menunjukkan iklan dengan pemain bola sepak yang gembira memakan supnya.

Sasaran Anak

Kajian psikologi menunjukkan bahawa kanak-kanak perlu mendapatkan rangsangan visual yang lebih kuat. Oleh kerana itu, pengiklan yang memasarkan kepada anak-anak mungkin membuat iklan mereka lebih besar, lebih berwarna atau, dalam hal iklan TV, bahkan lebih ribut dan lebih cepat. Sebagai contoh, ketika Heinz menjual saus tomat EZ untuk anak-anak, iklan TV untuk produk itu sangat berwarna dan menyuntingnya untuk berpindah dari satu tangkapan ke yang lain dengan sangat pantas. Perniagaan kecil dapat meniru ini dengan memastikan bahawa iklan untuk produk kanak-kanak berwarna-warni dan mempunyai grafik yang menarik.

Membuat Kenangan

Kenangan dapat diubah sedikit. Beberapa pengiklan menggunakan ini dengan berusaha membuat iklan yang mendorong penonton untuk berfikir bahawa mereka mempunyai pengalaman positif dengan sesuatu produk. Disney menyiarkan siri iklan TV dengan tema "Ingat Sihir," yang menampilkan pengalaman positif kanak-kanak dengan taman tema. Satu kajian tertumpu pada penonton yang tidak mempunyai kenangan bertemu watak di taman tema. Setelah melihat iklan tersebut, 90 peratus melaporkan bahawa mereka menyangka mereka mungkin bertemu dengan watak taman tema dan mempunyai pengalaman yang baik pada masa lalu. Perniagaan kecil boleh mencuba taktik ini dengan juga menyiarkan iklan yang mendorong kenangan positif terhadap produk mereka.

Perkataan Buzz

Kajian menunjukkan bahawa kata-kata buzz tertentu mempengaruhi pembaca dan penonton secara emosional, menjadikan mereka lebih cenderung untuk membeli produk. Kata-kata ini merangkumi frasa yang bermaksud mendapatkan banyak tawaran (seperti "potongan 10 peratus") frasa yang memberikan perasaan mendesak (seperti "masa terhad") dan frasa yang menimbulkan kegembiraan (seperti "produk mendesis" atau "lebih kuat dan lebih pantas "). Pemilik perniagaan kecil dapat memanfaatkannya dengan mempelajari kata-kata buzz dan memasukkan beberapa daripadanya dalam iklan cetak, iklan TV atau iklan radio.