Cara Mengimport Senarai Rakan Anda di Yahoo Mail ke Messenger

Bergantung pada statistik siapa yang anda sebutkan, Yahoo mempunyai antara 250 juta hingga 330 juta pengguna e-mel berdaftar. Nombor mana yang benar-benar tepat sukar disebutkan, kerana Yahoo tidak menyampaikan nombor pengguna konkrit kepada orang ramai. Terlepas dari jumlah sebenarnya, adalah selamat untuk menganggap bahawa banyak pengusaha dan pemilik perniagaan kecil menggunakan Yahoo Mail untuk berkomunikasi dengan pelanggan, vendor, pembekal dan lain-lain yang berkaitan dengan perniagaan mereka. Begitu juga, banyak ahli perniagaan menggunakan Yahoo Instant Messenger untuk berbual dengan bakal pelanggan, pembekal dan rakan pekerja. Sekiranya anda ingin menyelaraskan perbualan dalam talian anda, dan mungkin mengurangkan masa penyelesaian untuk respons, import kenalan Yahoo Mail anda ke Instant Messenger supaya anda dapat menghubungi rakan sekutu dan rakan anda dengan serta-merta.

Yahoo yang sama, Senarai Kenalan Berbeza

Sekiranya anda menggunakan Yahoo Mail banyak, anda mungkin mempunyai puluhan atau lebih nama dalam buku alamat anda. Walaupun Instant Messenger membolehkan anda mengirim e-mel ke kenalan sembang anda dari dalam aplikasi, program ini tidak mengambil nama dari buku alamat e-mel anda secara automatik. Oleh itu, anda akan mendapat dua senarai kenalan yang berbeza: senarai rakan anda di Yahoo Messenger dan buku alamat Yahoo Mail anda. Anda mungkin tidak memerlukan semua kenalan anda dalam kedua-dua senarai tersebut, kerana beberapa kenalan perniagaan anda mungkin lebih suka satu kaedah komunikasi daripada yang lain atau mereka mungkin tidak menggunakan Instant Messenger. Sebaiknya, orang yang sering anda hubungi mesti berada dalam senarai kenalan Mail dan Messenger anda.

Siapa Yang Anda Boleh Tambah

Anda boleh menambahkan hampir semua orang yang mempunyai alamat e-mel ke senarai rakan Yahoo Messenger anda. Namun, agar seseorang dapat menerima permintaan rakan anda, dia mesti mempunyai akaun Yahoo Mail dan membuat akaun Instant Messenger dengan alamat e-mel Yahoo. Oleh itu, jika anda mempunyai kenalan di akaun Yahoo Mail anda dengan alamat e-mel dari host lain, anda boleh menambahkannya ke senarai rakan anda, tetapi mereka tidak dapat menyertai anda dalam sesi sembang sehingga mereka mendaftar untuk akaun Yahoo Mail. Sekiranya anda menambahkan kenalan tanpa alamat e-mel Yahoo, Instant Messenger menyediakan cara untuk menghantar jemputan kepada mereka ke Yahoo Mail agar mereka dapat bergabung dengan anda dalam sembang. Sekiranya anda menambahkan kenalan dari buku alamat anda dengan akaun e-mel Yahoo, mereka dapat bergabung dengan anda dalam sesi sembang sebaik sahaja mereka menyetujui permintaan rakan Instant Messenger anda.

Mengimport Kenalan dari Yahoo Mail

Mengimport kenalan perniagaan penting dari akaun Yahoo Mail ke Instant Messenger agak mudah dan memerlukan lebih daripada beberapa klik tetikus. Setelah anda log masuk ke Instant Messenger, semua alat yang anda perlukan untuk mengimport nama dan e-mel dalam buku alamat Yahoo Mail anda - dan juga dari banyak perkhidmatan e-mel lain - boleh didapati di bahagian Kenalan pada bar menu. Sekiranya anda mengklik "Kenalan" pada bar menu, dan kemudian klik "Import Contacts", muncullah wizard pop-up dan akan membantu mengimport semua orang dalam buku alamat anda ke Instant Messenger. Wizard Kenalan Kenalan memberitahu anda tentang orang-orang di buku alamat Surat Yahoo anda yang kini menggunakan Instant Messenger tetapi tidak ada dalam senarai rakan IM peribadi anda. Semasa proses import,wizard menghantar "Permintaan Rakan" kepada pengguna IM semasa dan jemputan untuk bergabung dengan Yahoo kepada mereka yang mempunyai alamat e-mel dari domain selain Yahoo. Setelah menavigasi wizard Import Kenalan, anda akan melihat mesej "Anda Selesai" bersama dengan bilangan rakan yang anda tambah dan jumlah jemputan ke Yahoo yang dihantar.

Menunggu Rakan Terima

Anda tidak akan dapat memulakan sesi sembang dengan orang yang anda import dari buku alamat Yahoo Mail anda dengan segera. Walaupun orang yang anda tambahkan ke senarai rakan anda sudah menggunakan Instant Messenger, dia mesti menerima permintaan anda sebelum anda dapat menghubungi dia dengan Instant Messenger. Sekiranya orang tersebut berada dalam talian semasa anda mengirim permintaan, penerimaan dapat dilakukan dengan segera jika dia dengan cepat mengklik butang "Terima" di tetingkap pop timbul yang akan muncul di layarnya setelah Anda mengirim permintaan teman. Sebaliknya, orang tersebut mungkin memilih untuk mengabaikan permintaan untuk sementara waktu atau menolaknya sama sekali. Kenalan yang anda tambahkan ke Instant Messenger dari Yahoo Mail kelihatan berwarna kelabu dalam senarai rakan anda sehingga mereka menerima permintaan rakan anda. Sekiranya anda melihat nama kenalan tetap kelabu selama lebih dari satu atau dua hari, anda boleh mengklik namanya, dan kemudian klik pautan "Kirim Peringatan"Instant Messenger kemudian menghantar mesej peringatan kepada pengguna dan bertanya kepada mereka jika mereka ingin berteman dengan anda di Instant Messenger.