Cara Menukar PDF ke Nook

Walaupun pembaca e-book Barnes & Noble's Nook menawarkan sokongan untuk fail PDF, banyak fail ini tidak dirancang dengan mempertimbangkan skrin kecil Nook. Hasilnya, fail ini sukar dibaca dengan selesa pada peranti. Anda sering memerlukan maklumat dalam fail PDF ini semasa berada di luar pejabat, untuk melihat pratonton bahan untuk ditunjukkan kepada pelanggan anda atau sebagai rujukan, misalnya. Mengetahui cara menukarnya ke format ePub yang digunakan oleh Nook menjadikan peranti ini produktif untuk kegunaan perniagaan.

Menggunakan Kaliber

1

Muat turun dan pasang program Caliber (lihat Sumber).

2

Lancarkan Caliber dan klik "Tambah Buku." Navigasi ke lokasi fail PDF yang ingin anda ubah, pilih dan klik "Buka." Caliber mungkin mengambil masa beberapa minit untuk memuatkan PDF.

3

Klik tajuk PDF di tetingkap Kaliber untuk memilihnya dan klik "Tukar buku."

4

Pilih "EPUB" sebagai format output di menu drop-down. Laraskan pilihan penukaran mengikut keperluan dan klik "OK" untuk mula menukar fail. Setelah penghitung Pekerjaan di sudut kanan bawah tetingkap Kaliber mencapai sifar, penukaran selesai.

5

Klik anak panah di sebelah butang "Simpan ke cakera" dan pilih "Simpan hanya format EPUB ke cakera."

6

Navigasi ke folder di mana anda ingin menyimpan fail yang ditukar dan klik "Pilih Folder."

Menggunakan Tukar Dalam Talian

1

Navigasi ke laman web Tukar Dalam Talian (lihat Sumber). Klik "Browse" untuk meminta fail dari komputer anda; sebagai alternatif, tampal URL untuk fail yang ingin ditukar di medan teks.

2

Pilih "Nook" atau "Nook Color" dari menu drop-down "Target e-book reader", bergantung pada model pembaca e-book anda.

3

Klik "Tukar Fail." Setelah fail diunggah dan ditukar, anda secara automatik diminta untuk memuat turun fail yang ditukar.

Menggunakan Zamzar

1

Navigasi ke laman web Zamzar (lihat Sumber). Klik "Browse", pilih fail anda dan klik "Open."

2

Pilih "epub" dari menu lungsur turun.

3

Masukkan alamat e-mel anda di medan teks.

4

Klik "Convert" dan klik "OK" apabila diminta.

5

Periksa alamat e-mel yang anda berikan untuk mesej dari Zamzar dan ikuti arahan untuk memuat turun fail anda yang ditukar.