Latihan Pakar Aplikasi Bertauliah Microsoft

Sesiapa sahaja boleh menggunakan pelbagai program yang disertakan dalam Microsoft Office, tetapi memerlukan minat dan kesungguhan tambahan untuk memperoleh sijil rasmi yang menunjukkan bahawa anda mengetahui lebih banyak mengenai mereka. Mula-mula Microsoft menawarkan pensijilan yang disebut MCAS, Pakar Aplikasi Bertauliah Microsoft, untuk menguji penguasaan program seperti Word, Excel dan PowerPoint, tetapi meningkatkan pensijilan itu kepada Pakar Microsoft Office, atau MOS, yang menguji kecekapan dan pemahaman yang serupa tentang bagaimana pelbagai program Office saling berkaitan.

Sebab untuk berubah

Pada bulan Jun 2010, Microsoft menggabungkan pelbagai program pensijilan aplikasinya yang melibatkan produk Office dan versi yang berbeza menjadi satu set peperiksaan. Sama ada anda menggunakan Office 2010 atau 2007, Windows 7 atau Windows Vista, MOS umum akan berlaku. Sekiranya anda sudah memperoleh MCAS, Microsoft akan menunjukkannya dalam transkrip Pusat Pembelajaran anda, tetapi akan menukar namanya menjadi nama sijil baru.

Gambaran Keseluruhan MOS

Pencari sijil MOS boleh mendapatkan sembilan sijil Office 2010 yang berbeza, satu sijil Office 365, tujuh untuk Office 2007 dan satu untuk Windows Vista untuk Pekerja Perniagaan. Satu sijil mesti diperoleh untuk menerima MOS. Ini termasuk pilihan Pakar, Pakar dan Master.

Kemahiran Diukur

Dalam kategori Word, misalnya, ujian meliputi topik seperti berkongsi dan menyelenggara dokumen, menerapkan perlindungan, memformat kandungan, membuat tabel, menerapkan rujukan dan penggabungan surat. Calon Excel akan diuji pada formula dan fungsi, mengekalkan buku kerja dan bekerja dengan data dan borang.

Kemahiran Lanjutan

Penetapan pakar tersedia untuk Word, Excel, PowerPoint, Access dan Outlook. Penetapan pakar tersedia untuk Word dan Excel. Untuk mencapai tahap Penguasaan, anda mesti lulus ujian di Word, Excel dan PowerPoint ditambah dengan Akses atau Outlook.

Menyiapkan

Microsoft mendorong pencari pensijilan untuk mempelajari bahan tersebut lebih awal, memesan panduan persediaan belajar atau mengikuti kursus persiapan di kolej gabungan.

Ujian

Microsoft menggunakan perkhidmatan syarikat bernama Certiport untuk menawarkan ujian MOS di pelbagai pusat di seluruh dunia. Apabila anda memilih peperiksaan yang ingin anda ikuti, kunjungi Pusat Ujian Sah Certiport dan cari program yang anda minati dan di mana ia boleh dijumpai berdekatan. Peperiksaan mengambil masa lebih kurang 90 minit dan hasilnya akan diketahui sebaik sahaja anda selesai sekiranya mengikuti program ini dalam talian, dan sijil sebenar akan dihantar dalam dua hingga tiga minggu.