Apakah Faedah Membangun Pasukan?

Perniagaan yang meluangkan masa untuk mengembangkan pekerja melihat faedah jangka panjang. Pembentukan pasukan adalah salah satu bidang pembangunan yang mudah dilupakan. Sebagai pemimpin perniagaan, anda boleh mendapat banyak faedah dengan memasukkan latihan dan aktiviti membina pasukan ke dalam budaya syarikat anda. Pembentukan pasukan sepadan dengan masa dan usaha.

Petua

Manfaat utama pembinaan pasukan adalah membina kepercayaan di kalangan ahli pasukan. Ini mempunyai kesan penting dalam meningkatkan komunikasi dan semangat, dan mengungkapkan kekuatan dan sifat kepemimpinan yang tidak disedari oleh orang lain.

Membina Kepercayaan Di Kalangan Rakan Sekerja

Apabila rakan sekerja terpaksa mengerjakan projek di luar ruang lingkup tugas pekerjaan biasa, mereka berehat dan membiarkan penjagaannya reda. Bagaimanapun, tidak ada yang akan dipecat kerana tidak menyelesaikan perburuan pemulung dengan paling cepat. Apabila dinding diturunkan, orang terlibat dalam dialog kreatif mencari jalan keluar untuk tugas yang sedang dilakukan. Rakan sekerja menyedari bahawa mereka adalah sebahagian daripada pasukan dengan pelbagai idea yang dapat membantu menyelesaikan masalah. Hasilnya adalah kepercayaan yang lebih besar di kalangan rakan sekerja ketika mereka kembali ke tugas pejabat harian.

Meningkatkan Moral Syarikat

Latihan membina pasukan bertujuan untuk menyenangkan dan menarik bagi semua orang. Latihan membina pasukan yang pelik, seperti membina alat untuk menangkap telur dari kejatuhan 2 kaki tanpa pecah, kelihatan lucu pada nilai muka. Walau bagaimanapun, penyelesaian kreatif datang dengan idea-idea aneh, sering ketawa dan gabungan semangat bersaing. Momen-momen ini meluap ke persekitaran kerja, memberi hubungan kepada orang lain dan meningkatkan semangat perusahaan secara keseluruhan. Semangat yang tinggi membawa kepada peningkatan produktiviti.

Komunikasi yang Lebih Baik

Latihan membina pasukan dirancang untuk memaksa orang berfikir tentang masalah yang ganjil atau bercakap mengenai diri mereka dengan cara yang tidak sesuai. Latihan memaksa orang untuk mengikuti skrip dan bercakap antara satu sama lain. Ini mempunyai banyak faedah. Tidak hanya rakan sekerja belajar lebih banyak mengenai bakat dan kemahiran masing-masing, mereka juga dapat belajar tentang sejarah budaya mereka. Ini membuka mata mengapa orang mungkin bertindak atau bercakap berbeza antara satu sama lain.

Pemimpin perniagaan tahu bahawa tempat kerja yang pelbagai di mana orang menghormati latar belakang dan pendapat orang lain membawa kepada komunikasi yang lebih baik dan lebih sedikit salah faham atau konflik.

Menyingkap Kelayakan Kepimpinan

Apabila anda mengumpulkan sekumpulan orang yang biasanya tidak mempunyai alasan untuk bekerjasama antara satu sama lain, anda melihat keperibadian semula jadi naik ke puncak. Akibatnya, bunga dinding mungkin memerlukan semangat untuk terlibat dalam aktiviti tersebut. Ini juga membolehkan mereka yang mempunyai kemampuan kepemimpinan semula jadi untuk meningkatkan dan mengendalikan aktiviti tersebut. Pemilik perniagaan dapat memerhatikan jenis gaya kepemimpinan yang ditunjukkan oleh seseorang: berwibawa, bimbingan atau pacesetter. Ini membantu pemimpin perniagaan melihat bagaimana memupuk pemimpin yang ada dengan lebih baik dan membimbing pemimpin baru dalam syarikat.

Kenalpasti Kekuatan dan Kelemahan

Semasa melakukan aktiviti harian, orang tetap menjalankan tugas masing-masing. Ini tidak selalu merupakan gambaran lengkap mengenai kekuatan dan kelemahan seseorang. Latihan membina pasukan membantu mengenal pasti kecekapan teras yang dicari oleh majikan kepada pekerja. Kompetensi merangkumi tetapi tidak terbatas pada daya saing, integriti, pengaruh, penyelesaian masalah dan penetapan tujuan. Pemimpin perniagaan dapat mengenal pasti sifat-sifat ini dan menggunakan maklumat ini untuk membina pasukan yang kuat dengan melabur dalam membina orang-orangnya.