Bagaimana Perancangan Sumber Manusia Membantu Organisasi?

Perancangan sumber manusia dapat membantu perniagaan kecil walaupun hanya dengan beberapa pekerja dengan pelbagai cara, termasuk memaksimumkan produktiviti, mengawal kos, memenuhi tanggungjawab pematuhan undang-undang dan membuat rancangan untuk pertumbuhan tenaga kerja. Sama ada anda membuat jabatan HR dalaman atau mengambil alih perancangan dan pelaksanaan fungsi HR, anda dapat memperoleh pulangan pelaburan yang signifikan.

Perancangan HR berbanding Pengurusan

Hanya kerana anda mempunyai pengurus SDM yang bekerja untuk anda tidak bermakna anda mempunyai perancangan sumber daya manusia. Terdapat tugas HR yang cukup untuk membuat pekerja sibuk sehingga anda mungkin tidak menyedari bahawa anda beroperasi tanpa rancangan. Sebagai contoh, pengurusan SDM merangkumi pengambilan pekerja dan orientasi pekerja, mengendalikan gaji, menguruskan rungutan, menetapkan jadual, melakukan tinjauan dan memberhentikan pekerja. Perancangan HR yang sejati merangkumi mewujudkan jalan bertahun-tahun untuk kakitangan, menilai keberkesanan kos penggunaan kontraktor berbanding pekerja, mengenal pasti rancangan latihan yang berpotensi, membuat manual polisi dan prosedur syarikat dan menentukan bagaimana dan kapan menawarkan faedah.

Perancangan Organisasi

Sekiranya anda dapat memulakan syarikat anda dari awal dan anda tahu anda tidak akan menggaji orang yang sama dalam kedudukan yang sama dengan anda sekarang, pengambilan pekerja anda mungkin tidak dirancang. Bidang utama di mana perancangan SDM dapat membantu perniagaan anda ialah membuat rancangan kakitangan jangka panjang. Pertimbangkan di mana perniagaan anda berada dalam tiga tahun, dan kembangkan carta organisasi yang memenuhi keperluan anda sekarang, dan bukannya mengambil pekerja kerana anda fikir anda memerlukannya. Pelan organisasi SDM membantu anda membuat carta organisasi yang paling berkesan untuk perniagaan anda dan menentukan sama ada pekerja semasa anda sesuai dengan carta ini atau jika mereka perlu beralih ke kedudukan baru atau dilatih untuk pekerjaan di masa hadapan. Ikuti carta dengan perihal pekerjaan untuk membantu anda merekrut, menemuduga, mengambil pekerja, melatih dan menguruskan pekerja yang anda bawa dengan betul.

Kawalan kos

Merancang keperluan kakitangan anda dapat membantu anda mengelakkan perbelanjaan berlebihan, kerja kontrak dan kakitangan yang tidak diperlukan. Merancang pengurusan, latihan dan faedah serta pampasan dengan betul membantu mengurangkan kadar pengekalan yang buruk yang mengurangkan produktiviti dan meningkatkan perbelanjaan merekrut. Bekerja dengan penjualan dan pengeluaran, anda dapat merancang keperluan anda untuk memastikan bahawa anda mempunyai staf yang mencukupi semasa waktu sibuk atau menyebarkan pengeluaran anda dalam jangka masa yang lebih lama untuk mengelakkan daripada menambah pekerja atau menambah kerja lebih masa. Merancang program kesihatan dapat membantu anda mengurangkan kelewatan, ketidakhadiran, hari sakit, kos rawatan kesihatan, premium insurans dan penurunan produktiviti.

Pengekalan yang Lebih Baik

Pekerja yang meninggalkan atau yang anda memecat boleh merosakkan perniagaan dengan pelbagai cara, seperti penurunan produktiviti sementara, peningkatan perbelanjaan pengambilan pekerja, kewajipan latihan dan kemungkinan pembayaran penggantian perbelanjaan perjalanan dan menandatangani bonus untuk mendapatkan bakat terbaik. Perancangan SDM membantu meningkatkan kemampuan anda untuk mengekalkan staf dengan melakukan tinjauan kepuasan pekerja, menyusun polisi dan prosedur untuk mengelakkan kekeliruan, mengembangkan program pembinaan semangat, membuat pakej faedah kompetitif dan melancarkan usaha komunikasi pengurusan-ke-staf yang berkesan yang merangkumi deskripsi pekerjaan, mengkaji semula parameter dan peluang pertumbuhan kerjaya yang berpotensi.