Cara Menukar Fail Filem MPEG ke WMV

Format Windows Media Video atau WMV adalah format video asli dari pelbagai program Microsoft seperti Windows Media Player dan Windows Live Movie Maker. Walaupun format MPEG lebih popular dan serasi lintas platform, format WMV memberikan pemampatan yang lebih baik, menjadikannya lebih sesuai digunakan jika perniagaan anda hanya perlu menyebarkan fail filem ke seluruh sistem berasaskan Windows. Dengan menggunakan program Windows Live Movie Maker percuma, anda boleh menukar fail MPEG dan pelbagai format video lain menjadi WMV.

1

Klik bola "Mula" di desktop anda dan ketik "Windows Live" ke dalam bar carian. Sekiranya anda belum memasang aplikasi Windows Live, klik "Pergi ke dalam talian untuk mendapatkan Windows Live Essentials." Klik "Muat turun Sekarang" di laman Web yang terbuka. Jalankan fail persediaan yang memuat turun dan biarkan penyihir memasang perisian Windows Live. Kemudian, klik menu "Mula" sekali lagi dan ketik "Windows Live" ke dalam bar carian.

2

Klik "Windows Live Movie Maker" dari hasil carian.

3

Klik butang "Tambah Video dan Foto" dan semak ke lokasi video MPEG yang ingin anda ubah. Program akan mengimport fail dan menunjukkan pratonton kepada anda.

4

Klik butang menu di kiri atas program dan klik "Simpan Filem." Pilih pratetap pilihan atau, sebagai alternatif, konfigurasikan pilihan anda sendiri dengan menatal ke bawah menu dan mengklik "Buat tetapan khusus." Terlepas dari pratetap yang Anda gunakan, fail filem Anda akan disimpan dalam format WMV, kerana ini adalah satu-satunya format output yang disokong oleh Windows Live Movie Maker.