Bolehkah LLC Membeli Kepentingan Keahlian S Corp?

Pemilik syarikat dengan tanggungan terhad dikenali sebagai ahli, dan kepentingan pemilikannya disebut kepentingan keahlian. Pemilik syarikat adalah pemegang saham. Saham saham mewakili kepentingan pemegang saham dalam sebuah syarikat, walaupun syarikat tersebut memutuskan untuk tidak mengeluarkan sijil saham dan hanya mengawasi jumlah saham yang diperuntukkan di atas kertas. Sebuah LLC yang ingin memiliki kepentingan pemilikan dalam syarikat S membeli saham, bukan kepentingan keahlian.

Pilihan Pemilikan LLC

LLC dibentuk berdasarkan undang-undang negeri dengan mengemukakan artikel organisasi dengan agensi negeri. Undang-undang negeri memberi LLC kuasa untuk bertindak sebagai entiti bebas. Ini bermaksud sebuah LLC boleh membuat kontrak, memiliki harta benda sebenar dan peribadi, menggaji pekerja dan meminjam wang atas nama syarikat. Kepentingan pemilikan di syarikat lain dianggap milik peribadi yang dibenarkan oleh LLC. Biasanya, LLC mempunyai kuasa untuk membeli saham syarikat, sama ada sebagai pelaburan atau sebagai cara bagi ahli LLC untuk terlibat dengan syarikat tanpa melakukannya secara peribadi.

Definisi S Corporation

Syarikat S adalah syarikat biasa di mana para pemegang sahamnya telah sebulat suara memberikan persetujuan dengan suara untuk membuat pemilihan cukai khas dengan IRS pada borang 2553 untuk dikenakan pajak sebagai perkongsian, juga dikenal sebagai entitas yang diabaikan. Kerangka undang-undang syarikat tetap berlaku; sebuah syarikat S hanya membayar cukainya berbeza daripada syarikat yang belum membuat pilihan raya. Pemilik syarikat S masih pemegang saham, walaupun syarikat membayar cukai sebagai perkongsian, dan pemegang saham melaporkan keuntungan dan kerugian perniagaan dengan cara yang sama seperti rakan kongsi.

Sekatan Perbadanan S

Untuk memenuhi syarat untuk membuat pemilihan cukai korporat S, para pemegang saham harus bersetuju dengan sekatan tertentu yang diperlukan oleh Kod Hasil Dalam Negeri. Sebilangan besar sekatan tersebut melibatkan jenis pemegang saham yang boleh terlibat dengan syarikat yang ingin membuat pilihan raya. Undang-undang cukai mengehadkan pemegang saham syarikat S untuk individu, harta tanah dan jenis organisasi dan amanah yang dikecualikan. LLC boleh menjadi pemegang saham syarikat biasa tetapi tidak boleh menjadi pemegang saham syarikat S.

Pertimbangan

IRS mengehadkan pemilikan syarikat S untuk memastikan bahawa pemegang saham adalah orang yang diminta untuk mengemukakan penyata cukai pendapatan persekutuan dan membayar cukai. Oleh kerana syarikat S adalah entiti yang diabaikan yang menyampaikan pendapatannya kepada pemegang saham untuk pembayaran cukai, jika pemegang saham juga merupakan entiti yang tidak diendahkan - seperti LLC yang memilih untuk dikenakan cukai sebagai perkongsian - atau entiti asing yang tidak perlu membayar cukai AS, pendapatan perniagaan dapat terus melalui entiti selama-lamanya, dan IRS mungkin tidak pernah memungut cukainya. Sekiranya pemegang saham syarikat S yang sedia ada memindahkan stok ke LLC, pertukaran secara automatik akan menghentikan pemilihan S syarikat itu, mengubahnya menjadi syarikat biasa untuk tujuan cukai.