Apakah Kelebihan & Kekurangan dalam Kepimpinan dalam Syarikat atau Perniagaan?

Perniagaan kecil sering dimulakan sebagai hak milik tunggal di mana seorang usahawan tunggal mengawal semua aspek perniagaan. Walaupun sukar untuk menjalankan operasi solo, ia juga menjadikan semuanya mudah: pemiliknya tidak perlu risau untuk memimpin atau menguruskan pekerja. Kepemilikan tunggal juga membolehkan para usahawan menumpukan perhatian pada tugas-tugas yang berkaitan langsung dengan perniagaan tanpa perlu berurusan dengan pentadbiran. Namun, apabila perniagaan kecil berkembang, pemilik akhirnya dapat menggaji pekerja untuk membantu meningkatkan beban kerja. Pada ketika itu, pemilik perniagaan mesti beralih menjadi pemimpin. Mereka juga harus memahami kebaikan dan keburukan menjadi pemimpin, yang bermaksud mengetahui batasan kepemimpinan dan bertindak dengan mempertimbangkan batasan ini.

Kekurangan: Mengambil Masa Jauh Dari Menjalankan Tugas

Satu batasan kepemimpinan adalah memastikan bahawa anda menyediakan sumber dan latihan yang diperlukan oleh pekerja anda bukanlah aktiviti yang produktif. Walaupun meluangkan masa memimpin dan memberi arahan kepada pekerja adalah mustahak untuk memastikan bahawa mereka menjalankan tugas dengan baik, pengurus sebenarnya tidak menghasilkan barang atau perkhidmatan semasa bertindak sebagai pemimpin. Seorang pengusaha yang menggaji beberapa pekerja mungkin mendapati bahawa masa yang dia habiskan untuk melakukan tugas kepemimpinan akan memotong masa yang dia habiskan untuk berkomunikasi dengan pelanggan dan membuat penjualan. Dalam beberapa keadaan, pemilik perniagaan menangani batasan kepemimpinan ini dengan menggaji pentadbir untuk menangani beberapa tugas ini. Kekurangannya, bagaimanapun, adalah bahawa pentadbir berkualiti tinggi adalah mahal, yang dapat menghabiskan anggaran syarikat.

Kekurangan: Menggalakkan Pertembungan Personaliti

Apabila anda memikirkan kebaikan dan keburukan menjadi pemimpin, yang paling tinggi dalam senarai adalah hakikat bahawa pemimpin dan bawahan mungkin tidak selalu bertentang mata. Ini adalah salah satu kebaikan dan keburukan untuk menjadi pemimpin yang tidak dapat anda hindari kerana tempat kerja anda mempunyai keperibadian yang berbeza yang tidak akan selalu sepakat. Sebenarnya, sebilangan perniagaan berkembang konflik kerana idea-idea baik yang mungkin keluar dari sudut pandangan yang bertentangan, tetapi masalahnya di kebanyakan syarikat adalah pekerja mungkin merasakan bahawa mereka tidak dapat berhubungan dengan pemimpin mereka, dan mentaliti "kita lawan mereka" dapat berkembang . Perselisihan antara pengurus dan pekerja boleh mengakibatkan pertikaian yang membuang masa dan mengurangkan produktiviti. Pengurus perlu mempunyai kemahiran orang yang cemerlang dan dapat menyesuaikan gaya kepemimpinan mereka untuk bersesuaian dengan keperibadian pekerja yang berbeza.

Kelebihan: Menuju Peningkatan Produktiviti

Salah satu kelebihan kepemimpinan ialah jika pemimpin dapat menyerahkan tugas dengan cekap, mereka dapat membantu meningkatkan produktiviti pekerja. Pengurus yang baik dapat menentukan kekuatan dan kelemahan pekerja yang berbeza dan mewakilkan kerja dengan sewajarnya. Pembahagian tenaga kerja yang cekap dapat menghasilkan output kerja yang lebih tinggi, yang akhirnya menghasilkan penjualan yang lebih tinggi dan keuntungan yang lebih tinggi. Sebaliknya, kepemimpinan yang tidak berkesan dapat mengurangkan produktiviti. Sebagai contoh, jika pengurus memutuskan untuk melakukan tugas yang mudah, dan menyerahkan tugas yang sukar kepada pekerja, ini dapat menghasilkan produktiviti yang tidak optimum. Walau bagaimanapun, seorang pemimpin yang memahami bagaimana memberikan tugas kerja yang disesuaikan dengan kemahiran dan bakat setiap pekerja akan sering mendapati bahawa pekerja menyelesaikan tugas-tugas tersebut dengan lebih berkesan.

Kelebihan: Meningkatkan Moral Pekerja

Kelebihan kepemimpinan bukan hanya mengenai produktiviti, kerana kepemimpinan yang mantap juga dapat meningkatkan semangat pekerja dan membuat pekerja lebih setia kepada syarikat. Pekerja yang setia mempercayai pengurus mereka dan mungkin bersedia bekerja lebih keras dan tetap bersama syarikat ketika masa-masa sukar. Merekrut dan melatih pekerja baru boleh menjadi mahal, jadi memupuk semangat tinggi melalui kepemimpinan yang baik dapat memberi kesan pada garis bawah. Akhlak yang baik adalah salah satu kelebihan kepemimpinan terbesar kerana dapat memupuk perasaan pemilikan dan kesetiaan di kalangan pekerja.