Cara Menukar SF2 ke WAV

Soundfont 2 Soundbank, atau SF2, fail audio dikembangkan oleh E-mu Systems dan kadang-kadang dilihat dalam industri muzik,. Tetapi fail jarang digunakan kerana Microsoft Waveform Audio, atau WAV, fail lebih biasa dan lebih fleksibel. Pada masa penerbitan, satu penukar fail SF2 ke WAV tersedia dalam talian: program Konvertor. Program ini akan menukar fail SF2 menjadi WAV setelah anda memasang perisian yang diperlukan.

1

Lancarkan penyemak imbas Web dan arahkan ke laman web Konvertor, yang menawarkan program penukaran SF2 ke WAV (lihat pautan di Sumber).

2

Klik "Muat turun" untuk memulakan muat turun program Konvertor.

3

Klik "Simpan Fail" apabila diminta.

4

Klik dua kali fail Konvertor apabila ia muncul.

5

Klik ikon Konvertor baru di desktop anda untuk melancarkan program jika program tersebut tidak dimulakan secara automatik. Apabila program dilancarkan di tetingkap utama, perhatikan bar alat Konvertor baru di bahagian atas halaman.

6

Klik pilihan "Buka" pada bar alat Konvertor, kemudian gunakan butang "Browse" untuk mencari fail SF2 yang ingin anda ubah. Fail akan muncul di skrin anda.

7

Klik "Convert", yang terletak di kanan atas bar alat Konvertor, dan kemudian klik "Convert To" dari menu lungsur. Ini secara automatik melancarkan tetingkap penukaran Konvertor.

8

Klik "WAV" di bawah "Output File," dan kemudian klik "Convert" apabila diminta untuk memulakan penukaran.

9

Klik "OK" apabila mesej "Penukaran Fail Selesai" muncul. Fail SF2 anda kini menjadi fail WAV dan dapat diakses pada bila-bila masa.