Penanda Standard dalam Industri Kasut

Sama ada anda menjual kasut sneaker murah atau kasut berjenama mewah, anda masih memerlukan markup yang cukup untuk mengimbangi harga stok, sewa bangunan dan tenaga kerja anda. Dalam perdagangan kasut, mengenakan bayaran dua kali ganda dari yang anda bayar untuk produk itu disebut markup keystone dan itu adalah tahap markup standard.

Definisi Markup

Sebahagian untuk mengelakkan mengasingkan pelanggan, runcit menggunakan formula yang berbeza untuk mencari markup berdasarkan harga jualan. Sekiranya anda menjual sesuatu dengan harga $ 10 dan membuatnya atau memperolehnya dengan harga $ 5, baki $ 5 adalah markup anda. Bahagikan jumlah markup anda - dalam kes ini $ 5 - dengan harga runcit penuh anda untuk mendapatkan kadar markup sebenar. Kaedah ini berbeza dengan mengetahui nombor anda dari kos borong anda - dalam kes ini $ 5 untuk markup 100%.

Didorong oleh Pasar

Markup terbaik untuk kasut adalah apa sahaja pasaran yang akan ditanggung, yang memberi anda titik permulaan. Sangat penting untuk mengetahui pasaran anda untuk mendapatkannya dengan betul. Sebagai contoh, anda mungkin dapat memperoleh markup yang lebih tinggi dengan asas pelanggan yang berfesyen dan kaya daripada pelanggan kelas pekerja. Pengetahuan ini juga mempengaruhi barisan produk anda kerana kasut berjenama mewah tidak akan berfungsi dengan baik di kawasan kolar biru. Perhatikan juga persaingan anda. Pada hari-hari awal kerajaan runcitnya, Sam Walton sering mengunjungi pesaing untuk melihat bagaimana harga dan barang dagangan mereka dipaparkan.

Kos yang perlu diambil kira

Menurut Majalah Usahawan, sebuah kedai kasut perlu dikenakan bayaran dua kali ganda untuk terus hidup. Harga stok anda hanya mewakili sebahagian daripada kos operasi anda. Anda masih perlu tinggal di bangunan, menyalakan lampu, membayar kakitangan anda dan menampung cukai anda. Keuntungan bersih anda adalah apa yang anda tinggalkan setelah membayar semua perbelanjaan ini.

Subsidi Harga Anda

Sekiranya anda menjalankan kedai kasut yang mempunyai barang lain, anda tidak mempunyai banyak margin tanpa mengurangkan kemampuan kedai anda untuk menyokongnya sendiri. Menjual barang seperti aksesori, yang mungkin mempunyai markup yang lebih tinggi, membolehkan anda mengurangkan harga kasut. New York Magazine melaporkan bahawa ikon kedai serbaneka Macy's menggunakan markup 35% untuk kasut, menjadikannya salah satu item yang paling tidak menguntungkan. Walau bagaimanapun, penambahan 70% pada aksesori dan 65% pada kosmetik membantu mengatasi perbezaannya. Macy juga menyimpan 4 juta item pada satu masa dan mendapat sehingga 20 traktor treler bernilai baru setiap hari, sehingga dapat menawarkan harga yang lebih rendah daripada kedai kasut tempatan.