Cara Membaca Gmail Anda di Luar Talian untuk Android

Telefon bimbit Android memiliki kemampuan untuk mengakses pesan di akun Gmail anda melalui sambungan ke Internet. Tidak perlu memasang aplikasi Gmail di ponsel Android Anda kerana dilengkapi dengan sistem operasi. Dalam keadaan biasa, jika anda ingin membaca e-mel Gmail anda, buka aplikasi di telefon anda. Walau bagaimanapun, jika telefon tidak disambungkan ke Internet, anda tidak akan dapat membaca mesej terbaru anda. Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan ciri penyegerakan Gmail untuk memuat turun e-mel terbaru anda untuk bacaan luar talian.

Segerakkan Mesej

1

Ketuk ikon "Gmail" pada layar Utama telefon Android untuk membuka aplikasi Gmail.

2

Tekan butang "Menu", kemudian ketuk "Lagi."

3

Ketik "Tetapan", kemudian ketuk "Label." Skrin Penyegerakan terbuka.

4

Ketuk "Jumlah Hari untuk Disegerakkan", kemudian pilih "4 Hari."

5

Ketik folder Gmail yang ingin anda selaraskan di bawah "Label." Sebagai contoh, jika anda ingin memuat turun mesej e-mel ke Peti Masuk anda, ketuk "Peti Masuk", kemudian pilih "Segerakkan 4 Hari." Ketik "OK." Mesej Gmail anda dari empat hari terakhir memuat turun secara automatik ke peti masuk anda apabila telefon anda disambungkan ke Internet. Ulangi proses untuk folder lain yang ingin disegerakkan, seperti folder "Dikirim".

Baca Mesej

1

Ketuk ikon "Gmail" di skrin Utama. Peti Masuk dibuka secara automatik.

2

Ketik mesej e-mel untuk membuka dan membacanya. Mesej yang mempunyai baris subjek tebal adalah mesej yang belum dibaca. Tekan butang "Kembali" pada telefon anda untuk kembali ke Peti Masuk.

3

Ketuk butang "Peti Masuk" jika mesej e-mel yang ingin anda baca ada di folder lain. Pilih folder dari senarai, kemudian ketuk mesej yang ingin anda baca.