Bolehkah Saya Melakukan Imej Bergerak di Facebook?

Facebook membolehkan anda memuat naik pelbagai format gambar, termasuk fail .jpg, .png, .bmp, .tiff, .gif dan .pdf, dan membaginya dengan rakan dan rangkaian anda. Tidak ada batasan jumlah gambar statik yang dapat anda muat naik, tetapi gambar bergerak yang dimuat naik tidak bernyawa di dalam laman web Facebook.

Memuat naik Format Gambar Bergerak

Facebook tidak mempunyai peraturan untuk memuat naik format file gambar bergerak seperti GIF atau MNG, tetapi ketika anda berusaha untuk memuat naik fail tersebut, hanya bingkai pertama yang ditampilkan. Ia muncul sebagai gambar statik di kedua album foto anda dan di dinding tempat anda menyiarkannya.

Menghubungkan ke Memindahkan Imej

Facebook membolehkan anda berkongsi pautan ke gambar yang bergerak. Apabila anda melakukannya, tidak ada gambar kecil atau keterangan halaman yang muncul, tetapi pautan penuh muncul bersamaan dengan akhiran fail, seperti .gif. Rakan anda kemudian boleh mengklik pautan untuk membuka dan melihat gambar di luar Facebook di tab atau tetingkap baru.

Menukar Imej Bergerak

Sekiranya anda ingin berkongsi gambar bergerak di Facebook tanpa rakan anda meninggalkan Facebook, anda boleh menukar fail menjadi video menggunakan alat penukaran fail seperti Open Video Converter atau GIF ke AVI SWF Converter 3.1. Anda kemudian boleh memuat naik video untuk dimainkan oleh rakan anda seperti mana-mana video.

Cache Gambar Facebook

Sebab Facebook tidak akan menganimasikan gambar bergerak adalah kerana gambar di Facebook disimpan dalam cache gambar Facebook sendiri, dan bukannya pada pelayan pihak ketiga. Facebook "meratakan" gambar bergerak di pelayannya sendiri, yang bermaksud ia menunjukkan versi gambar yang paling cekap. Sekiranya gambar bergerak, "rata" bermaksud satu bingkai.