Cara Menukar ODP ke PDF

Fail ODP adalah persembahan tayangan gambar yang disimpan menggunakan format OpenDocument, dan digunakan sebagai alternatif kepada jenis fail Microsoft PowerPoint PPT. Kaedah termudah untuk menyimpan persembahan anda sebagai PDF adalah dengan membuka dokumen di OpenOffice dan menggunakan alat bawaan untuk menyimpan dokumen anda ke format PDF. Walau bagaimanapun, jika anda tidak menggunakan OpenOffice, anda boleh memasang pencetak PDF - pencetak maya yang menukar dan menyimpan fail sebagai dokumen PDF.

Menggunakan OpenOffice

1

Buka fail ODP di Impress, OpenOffice selari dengan PowerPoint. LibreOffice, suite pejabat alternatif, juga menggunakan nama Impress dan menyokong fail ODP. Ia mengeksport ke PDF dengan cara yang sama.

2

Klik ikon PDF pada bar alat pemformatan. Ikon ini kelihatan seperti dokumen kecil; ada bahagian merah dengan "PDF" ditulis dengan warna putih. Butang terletak di sebelah ikon Cetak pada bar alat.

3

Namakan fail anda dan simpan seperti yang diminta.

Menggunakan Pencetak PDF

1

Pasang pencetak PDF di komputer anda. Terdapat beberapa pencetak PDF yang tersedia dan kebanyakannya percuma dan mudah digunakan, seperti CutePDF Writer (CutePDF.com) dan PDFlite (PDFlite.com).

2

Buka fail ODP anda dalam program persembahan pilihan anda. PowerPoint 2007 dan yang lebih baru dapat membuka persembahan ODP, walaupun ada beberapa format yang hilang, dengan membuka dan memilih "OpenDocument Presentation" dari senarai Jenis Fail. Anda juga boleh menggunakan pencetak PDF dengan perisian persembahan lain, asalkan ia menyokong pencetakan.

3

Cetak persembahan sama ada dengan menekan "Ctrl + P" atau pergi ke "Fail", kemudian "Cetak." Tetapkan pilihan cetak anda - termasuk slaid mana yang akan dicetak dan orientasi apa untuk mencetak persembahan anda - dan pilih pencetak PDF anda dari senarai pencetak yang ada. Klik "Cetak."

4

Simpan fail anda apabila diminta. Mungkin diperlukan beberapa minit untuk menyimpan PDF anda, bergantung pada ukuran fail anda.