Cara Mendapatkan Izin Cukai Jualan

Untuk perniagaan baru yang bermaksud menjual barang atau perkhidmatan nyata dari lokasi fizikal, mendapatkan izin cukai penjualan adalah sebahagian dari proses permulaan perniagaan. Pengumpulan dan penjejakan cukai penjualan mesti dimulakan dengan penjualan pertama perniagaan yang berlaku. Negeri, daerah dan daerah bergantung pada hasil cukai penjualan untuk membiayai perkhidmatan penting. Oleh itu, syarikat yang tidak membayar cukai jualan boleh dikenakan hukuman berat termasuk penutupan perniagaan.

Yang Memerlukan Izin

Secara umum, negeri memerlukan anda mendapatkan cukai penjualan atau izin penjual sekiranya anda memenuhi beberapa syarat. Anda mesti mengendalikan perniagaan sebagai pemilik tunggal, perkongsian, perbadanan, LLC atau entiti perniagaan lain di negeri itu. Syarikat anda mesti menjual harta benda peribadi atau memberikan perkhidmatan yang dikenakan cukai kepada pelanggan di negeri itu. Sekiranya perniagaan anda menjual barang, anda memerlukan izin cukai jualan. Sekiranya perniagaan anda memungut cukai jualan, anda memerlukan izin cukai penjualan. Untuk industri lain atau jika anda tidak pasti sama ada perniagaan anda memerlukan izin, hubungi pengawal selia negeri atau jabatan pendapatan anda.

Cara memohon

Negeri mengeluarkan izin penjual kepada pemilik perniagaan untuk membolehkan anda memungut cukai penjualan dari pelanggan dan melaporkan penjualan dan kutipan cukai kepada negara. Sebilangan besar negeri, termasuk Texas dan California, kini membenarkan anda untuk memohon permit cukai jualan secara dalam talian. Sekiranya anda beroperasi sebagai pemilik tunggal, anda mesti memberikan nombor Jaminan Sosial, tarikh lahir dan salinan pengenalan gambar yang dikeluarkan oleh negeri atau persekutuan anda.

Item Perlu Dipohon

Sekiranya perniagaan anda adalah entiti undang-undang yang berasingan termasuk syarikat atau LLC, anda mesti memberikan nama syarikat, nombor pengenalan cukai dan tarikh dan keadaan penubuhan atau organisasi. Di beberapa negeri, seperti Texas, perniagaan juga mesti memberikan nama dan lokasi bank, nama dan alamat pembekal, nama dan alamat akauntan atau penjaga buku, rujukan dan cukai jualan dan penjualan yang diharapkan. Semak permohonan cukai jualan negeri anda atau hubungi pengawal selia negeri anda untuk mengesahkan.

Lengkapkan dan Permohonan Fail

Lengkapkan permohonan sepenuhnya. Aplikasi meminta maklumat mengenai lokasi, industri dan pemilik perniagaan anda. Permohonan yang telah siap sepenuhnya mungkin melambatkan prosesnya. Pemilik atau ahli pengurusan, pengarah atau pegawai mesti menandatangani. Sekiranya anda menjalankan perkongsian umum, semua rakan mesti menandatangani. Mana-mana penandatangan lain biasanya memerlukan pengesahan melalui surat kuasa atau ketetapan bertulis. Tandatangan dan hantar permohonan. Sebilangan besar negeri tidak mengenakan permit penjual tetapi ada yang memerlukan deposit keselamatan sekiranya perniagaan tersebut mempunyai sejarah cukai tunggakan. Sebilangan besar negeri akan menghantar permit anda dalam masa empat hingga enam minggu setelah menerima permohonan yang lengkap.

Awas

Biasakan diri anda dengan undang-undang cukai jualan di negeri anda dan ketahui hak dan tanggungjawab anda. Cukai jualan berbeza mengikut daerah, jadi anda mungkin perlu menilai cukai penjualan pelanggan mengikut kadar daerah. Proses menentukan dan menilai kadar cukai jualan oleh daerah boleh membosankan, tetapi kebanyakan negeri mempunyai perisian atau pangkalan data yang boleh anda muat turun yang sangat memudahkan prosesnya.