Jenis Kaedah Susut Nilai Yang Boleh Digunakan Syarikat

Semasa anda menjalankan perniagaan kecil, menyusut peralatan anda dapat membantu mengimbangi kos pembelian melalui penjimatan cukai. Semasa mengurus susut nilai harta tanah anda, anda boleh memilih kaedah mana yang ingin anda gunakan. Bergantung pada struktur perniagaan dan pilihan anda, satu kaedah mungkin merupakan pilihan terbaik untuk keadaan anda.

Susut Nilai Garis Lurus

Salah satu kaedah yang paling biasa digunakan oleh perniagaan adalah susut nilai garis lurus. Dengan susut nilai garis lurus, anda mengambil jumlah susutnilai yang sama setiap tahun sepanjang hayat berguna harta tanah. Contohnya, jika sebilangan peralatan berharga $ 120,000, bertahan selama lima tahun dan mempunyai nilai penyelamatan $ 20,000, anda akan mengambil jumlah susut nilai dan membaginya sama dengan lima tahun. Dalam kes ini, anda akan mengambil susut nilai $ 20,000 setiap tahun selama lima tahun.

Imbangan Berkurangan Dua Kali

Kaedah susut nilai lain adalah pendekatan imbangan menurun dua kali ganda. Pendekatan ini adalah sejenis kaedah penyusutan dipercepat yang menghasilkan penyusutan yang lebih besar dalam beberapa tahun pertama aset dan jumlah yang lebih kecil pada tahun-tahun kemudian. Dengan pilihan ini, anda memilih peratusan untuk menyusut nilai harta tanah setiap tahun. Menurut Prinsip Perakaunan, "peratusan tetap dari kadar garis lurus (iaitu, 200 peratus atau" berganda ") berlipat kali ganda dari baki nilai buku aset."

Kaedah Jumlah Tahun

Kaedah lain yang boleh digunakan untuk menyusut nilai harta adalah kaedah jumlah tahun. Ini adalah kaedah penyusutan dipercepat yang menghasilkan pemotongan yang lebih besar di bahagian depan. Dengan pilihan ini, anda mengalikan nilai harta tanah dengan pecahan untuk menentukan jumlah susutnilai untuk tahun ini. Pengangka pecahan adalah tahun pemilikan. Contohnya, dengan sebidang harta tanah dengan jangka hayat 5 tahun, anda akan menggunakan 5 sebagai pengangka. Penyebutnya adalah jumlah digit tahun ini. Sebagai contoh, dengan item 5 tahun, anda akan menambah 5, 4, 3, 2 dan 1 bersama-sama untuk mendapatkan 15. Ini akan menjadikan pecahan lima-lima belas, yang kemudian dapat dikurangkan menjadi satu pertiga.

Pertimbangan

Semasa memilih kaedah susut nilai untuk perniagaan anda, anda harus mempertimbangkan implikasi cukai. Sekiranya anda lebih suka potongan cukai yang lebih besar dalam jangka masa terdekat, menggunakan kaedah baki penurunan dua kali atau kaedah jumlah tahun mungkin lebih masuk akal. Sekiranya anda lebih suka menyebarkan pemotongan cukai secara merata, masuk akal untuk menggunakan kaedah susutnilai garis lurus. Anda bahkan boleh menggunakan satu kaedah pada item tertentu dan yang lain pada item yang berbeza.