Senarai Semak Inventori untuk Spa Sehari

Day spa mempunyai keperluan inventori yang berbeza bergantung pada produk dan perkhidmatan yang ditawarkan. Spa perubatan, misalnya, memerlukan inventori untuk menyokong prosedur yang dibantu oleh doktor sementara spa harian konvensional memerlukan persediaan agar sesuai dengan gaya dan keperibadian keseluruhan kemudahan. Untuk mengekalkan keuntungan, spa memerlukan senarai semak dan sistem pengurusan untuk membeli, menerima dan mengawal inventori.

Produk Mandi

Day spa mempunyai pelbagai produk kesihatan, kecantikan dan mandi. Spa menggunakan produk ini semasa rawatan spa dan juga menawarkannya untuk dijual kepada pelanggan. Inventori produk mandi biasanya merangkumi barang seperti sabun, garam mandi, mencuci badan, syampu, perapi dan pembersih pengelupasan. Minyak pati dan topeng mineral juga merupakan produk kecantikan spa khas. Inventori mandi dan kecantikan tambahan merangkumi produk penjagaan kulit dan badan seperti astringen, krim mata, krim anti-kedut, toner, krim lilin dan tisu estetik.

Kosmetik

Spa harian yang menawarkan rangkaian kosmetik mesti menyimpan inventori produk solek dan juga aksesori solek. Kosmetik merangkumi asas dan solek concealer dan mineral. Produk lain seperti eyeliner, maskara dan alat penghilang solek selain dari persediaan spa biasa. Aksesori seperti span dan aplikator juga merupakan keperluan.

Aksesori

Banyak spa menjual aksesori. Aksesori yang memerlukan pengurusan inventori termasuk set hadiah, alat tulis, lilin dan tempat lilin. Aksesori lain termasuk produk peribadi seperti dompet, dompet dan aksesori rambut. Beberapa hari spa menjual gelang, kalung, anting-anting dan barang hiasan peribadi yang lain.

Tuala dan linen

Spa harian menggunakan sejumlah besar tuala dan linen semasa rawatan serta membersihkan kemudahan. Spa mesti menyimpan persediaan besar tuala badan berwarna putih dan juga tuala tangan dan muka. Beberapa spa menawarkan jubah mandi segar. Seprai, bantal dan sarung bantal putih segar juga merupakan persediaan spa.

Bekalan Rumah Tangga

Bekalan isi rumah mesti diisi dengan kerap. Inventori ini merangkumi pelbagai jenis persediaan pembersih seperti pencuci pinggan mangkuk, pembersih tingkap dan pembersih pelbagai permukaan. Tuala kertas, kertas tandas dan produk kebersihan wanita juga harus terlepas dari senarai semak inventori.

Kawasan santai biasanya mempunyai minuman segar seperti kopi, teh atau jus. Kawasan ini memerlukan sudu, cawan, penutup, dan tong sampah dengan beg sampah segar.