Mengapa Rakan Perkhidmatan Penting untuk Perniagaan

Rakan kongsi perkhidmatan adalah syarikat yang menyediakan perkhidmatan seperti perakaunan, pemasaran, pengembangan produk, penyelenggaraan atau latihan yang penting untuk pertumbuhan atau kecekapan perniagaan kecil. Rakan kongsi perkhidmatan memberi anda peluang untuk menambah sumber daya anda dengan memberikan kemahiran atau perkhidmatan yang tidak dimiliki oleh perniagaan anda. Ini dipanggil perkongsian strategik. Rakan kongsi juga dapat mengurangkan kos anda dengan menjalankan perkhidmatan khusus dengan lebih berkesan daripada kakitangan anda sendiri. Proses ini dikenali sebagai penyumberan luar.

Perkongsian Strategik

Rakan strategik dapat membantu anda mengembangkan perniagaan dengan membolehkan anda menawarkan produk atau perkhidmatan tambahan kepada pelanggan anda. Dengan bekerja sama dengan syarikat pengembangan produk, misalnya, anda dapat meningkatkan rangkaian produk yang anda tawarkan. Pasangan anda melakukan pengembangan produk yang tidak dapat anda kendalikan secara dalaman. Kerjasama dengan syarikat penyelenggaraan atau perunding latihan membolehkan anda menawarkan rangkaian perkhidmatan purna jual yang lebih luas kepada pelanggan anda. Rakan kongsi perkhidmatan anda memberikan perkhidmatan bagi pihak anda. Ini memberi anda kelebihan daya saing yang lebih besar dan juga memberikan sumber pendapatan tambahan.

Penyumberan Luar

Rakan kongsi perkhidmatan dapat menjalankan tugas yang tidak dapat anda tangani dengan berkesan dengan kakitangan anda sendiri. Anda mungkin tidak mempunyai kemahiran untuk melaksanakan pekerjaan tertentu dengan cekap atau profesional, atau anda mungkin lebih suka menggunakan kakitangan anda untuk menumpukan perhatian pada tugas penting yang lain. Menyumberkan operasi pemasaran anda kepada perunding atau agensi, misalnya, dapat meningkatkan prestasi pemasaran anda jika anda tidak mempunyai staf dengan pengalaman atau kelayakan pemasaran. Sekiranya anda mempunyai sistem teknologi maklumat yang rumit, anda boleh melakukan pengurusan sumber dan penyelenggaraan sistem tersebut kepada syarikat IT. Sekiranya kos penyumberan luar lebih rendah daripada kos kakitangan anda, anda berpeluang untuk menjimatkan anggaran IT anda dengan ketara.

Pemindahan Kemahiran

Bekerja dengan rakan khidmat pakar memberi anda peluang untuk meningkatkan kemahiran kakitangan anda sendiri. Sekiranya anda membuat pengurusan sistem TI secara outsourcing, kakitangan IT anda sendiri akan berpeluang belajar dari profesional yang bekerja di laman web anda. Dalam beberapa pengaturan penyumberan luar, rakan kongsi perkhidmatan mengambil beberapa kakitangan pelanggan mereka sebagai pekerja sementara untuk tempoh kontrak, meningkatkan peluang untuk pengembangan keterampilan.

Perniagaan teras

Semasa anda mengembangkan perniagaan, penting untuk memberi tumpuan kepada aktiviti yang paling penting untuk berkembang. Bekerja dengan rakan perkhidmatan membolehkan kakitangan anda memfokus pada tugas pertumbuhan utama, juga dikenali sebagai tugas perniagaan teras. Tugas utama merangkumi penjualan, kawalan kewangan, pembelian dan pembuatan, bergantung pada jenis perniagaan anda. Dengan menumpukan pada tugas-tugas tersebut dan menggunakan rakan perkhidmatan untuk menangani tugas seperti logistik, pemasaran, sokongan teknikal dan pengembangan produk, anda dapat mengembangkan perniagaan dengan lebih cepat.