Bagaimana Jabatan Sumber Manusia Mempengaruhi Organisasi?

Perniagaan permulaan sering dimulakan sebagai hak milik tunggal atau perkongsian di mana pemilik adalah satu-satunya pekerja di syarikat mereka. Tetapi syarikat yang berjaya cenderung mengambil pekerja dari masa ke masa untuk mengambil alih tugas asas pekerjaan dan tanggungjawab pengurusan. Apabila syarikat berkembang, syarikat itu akan mewujudkan jabatan sumber manusia yang bertanggungjawab menguruskan pekerja dan kesejahteraan mereka.

Merekrut

Salah satu cara jabatan sumber manusia mempengaruhi organisasi adalah mereka menguruskan pengambilan pekerja, yang menentukan pekerja mana yang diambil. Proses pengambilan biasanya melibatkan tugas-tugas seperti melihat resume, menghadiri pameran pekerjaan dan melakukan banyak wawancara. Adalah menjadi tanggungjawab perekrut untuk memastikan bahawa syarikat itu menggaji pekerja dengan kemahiran dan pengetahuan bahawa organisasi perlu berjaya.

Bayar dan Manfaat

Jabatan sumber manusia sering bertugas menangani pengagihan gaji dan faedah pekerja, dan menjawab segala pertanyaan yang ada mengenai pekerja dan gaji. Contohnya, jika seorang pekerja jatuh sakit dan tidak memahami cara kerja perlindungan insurans kesihatannya, dia boleh meminta bantuan dari jabatan HR. Begitu juga, jika seorang pekerja tidak menerima gaji sebanyak yang dia harapkan, dia mungkin meminta HR untuk menyelesaikan kekeliruan itu. Sekiranya pekerja tidak mendapat layanan tepat waktu dan bermanfaat dari jabatan HR, ini boleh menyebabkan kerengsaan yang memberi kesan negatif terhadap prestasi kerja atau pekerjaan.

Menguruskan Risiko

Menggaji pekerja memperkenalkan pelbagai risiko, seperti kecederaan, pertengkaran dan penghinaan yang berkaitan dengan pekerjaan. Pekerja HR bertanggungjawab untuk menangani pampasan pekerja, keselamatan pekerja, penyelesaian sengketa dan disiplin. Cara jabatan HR menangani masalah ini boleh mendatangkan kesan kewangan yang serius pada organisasi. Contohnya, jika seorang pekerja mengadu masalah keselamatan yang mengakibatkan kecederaan, dia mungkin mengajukan tuntutan terhadap majikannya.

Latihan

Dalam ekonomi moden, perniagaan mesti terus berkembang untuk memanfaatkan peluang dan teknologi baru. Sebahagian daripada evolusi ini adalah memastikan bahawa pekerja mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang berada di canggih bidang mereka. Melengkapkan pekerja dengan kemahiran yang mereka perlukan untuk berjaya melalui latihan dan pendidikan yang berterusan adalah tanggungjawab pengurus sumber manusia yang lain.

Maklumat Gaji 2016 untuk Pengurus Sumber Manusia

Pengurus sumber manusia memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 106,910 pada 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada tahap rendah, pengurus sumber manusia memperoleh gaji 25 peratus $ 80,800, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 145,220, yang bermaksud 25 peratus memperoleh lebih banyak. Pada tahun 2016, 136.100 orang bekerja di AS sebagai pengurus sumber manusia.