Contoh Perniagaan Tempatan Sekunder

Sebagai pemilik perniagaan kecil, radar anda selalu aktif, mencari tempat yang anda kunjungi dan orang yang anda temui, sementara anda mencari peluang baru. Kadang-kadang, peluang tidak perlu mengetuk pintu anda; di sinilah anda berada. Ini berlaku dengan perniagaan sekunder. Sekiranya mempunyai perniagaan sekunder bukanlah pilihan yang sesuai untuk anda pada masa ini, maka ia mungkin akan berlaku di masa hadapan Sekiranya tidak ada yang lain, perniagaan sekunder membuktikan bahawa ada lebih dari satu cara untuk "mengembangkan" perniagaan, kerana ia memberi peluang untuk mengembangkan perniagaan anda dengan cara yang mungkin tidak anda jangkakan.

Pahami Konsep Perniagaan Sekunder

Fikirkan perniagaan sekunder sebagai perniagaan yang dihasilkan oleh kejayaan yang lain. Investopedia menggambarkannya sebagai:

  • "Sebahagian daripada syarikat yang bukan merupakan sebahagian daripada fungsi utamanya, tetapi sebagai gantinya menambahnya. Perniagaan sekunder boleh menyumbang kepada kesihatan keseluruhan syarikat dan dapat memegang aset sama seperti unit perniagaan lain. "

Beberapa perniagaan sekunder dicipta untuk melayani syarikat induk atau pelanggannya dengan lebih baik. Mereka boleh beroperasi secara bebas, dan boleh ditempatkan secara berasingan dari syarikat induk. Mereka bahkan boleh menjadi sangat menguntungkan sehingga mereka membayangi syarikat induk dari segi ukuran dan pengaruh. Dan Investopedia juga menyatakan masa depan mereka tidak terpahat, baik:

  • "Walaupun perniagaan sekunder terputus, dijual atau dipublikasikan, ia masih dapat terus menyediakan perkhidmatan untuk syarikat asal, bergantung pada sisa pelaburan."

Pada ketika ini, anda mungkin menganggap perniagaan sekunder serupa dengan anak syarikat. Dan ia mungkin:

  • "Sekiranya ibu bapa atau syarikat induk memegang lebih dari 50 peratus saham tertunggaknya, yang dikenali sebagai kepentingan kawalan. Sekiranya anak syarikat dimiliki 100 peratus oleh ibu bapa atau syarikat induk, ia dikenali sebagai anak syarikat yang dimiliki sepenuhnya. Perniagaan sekunder mungkin bukan anak syarikat formal tetapi hanya menjadi unit syarikat induk atau konglomerat, menyumbang sebahagian kecil dari pendapatan ke garis bawah induk. "

Terangkan Konsep Dengan Contoh

Tidak ada yang serupa dengan contoh untuk mengkristal konsep, dan dunia perniagaan besar memberikan beberapa contoh penting yang mungkin tidak diketahui oleh pengguna. Contoh-contoh ini merangkumi:

  • Ally Financial, Inc., seorang pemberi pinjaman yang dulu dikenali sebagai General Motors Acceptance Corporation (GMAC). General Motors mendirikan perniagaan sekunder ini pada tahun 1919 untuk menawarkan pembiayaan kepada pembeli kenderaannya. Kemudian, Ally juga menawarkan sejumlah perkhidmatan kewangan lain. GE Capital mengikuti lintasan yang serupa di mana ia ditubuhkan oleh General Electric untuk menawarkan perkhidmatan kewangan kepada pelanggannya. Sidewalk Labs, Inc., adalah anak syarikat yang dimiliki oleh Alphabet, Inc., syarikat induk Google (dan Peta Google). Trotoar memberikan maklumat mengenai lalu lintas dan kesesakan untuk membantu perancang bandar.

Saiz Beberapa Contoh Industri Sekunder

Sekiranya anda mengambil langkah mundur, anda mungkin melihat analogi lain - antara industri primer, atau sektor primer, dan industri sekunder, atau sektor sekunder. Industri utama Amerika memproses bahan mentah dari alam sekitar melalui pertanian, penangkapan ikan, perhutanan dan perlombongan. Industri sekunder mengambil bahan mentah ini dan menyempurnakan atau mengeluarkannya untuk berubah menjadi barang jadi.

Contoh produk sekunder dapat dilihat di mana-mana. Penjual bergantung kepada petani untuk menyediakan makanan yang mereka jual kepada pelanggan. Restoran makanan laut bergantung kepada nelayan untuk membekalkan makanan pembuka yang mereka sajikan kepada pelanggan. Pembina dan tukang kayu mengambil kayu dari perniagaan perhutanan untuk membuat produk seperti kabinet dan perabot. Dan pengeluar kenderaan bergantung pada kilang keluli untuk membuat kereta.

Pemilik Perniagaan Kecil Kreatif

Lebih daripada pemikiran pengeluar kenderaan mungkin membuat roda anda berpusing untuk melancarkan perniagaan sekunder. Contoh dalam komuniti anda sendiri mungkin tidak begitu jelas, tetapi terdapat di:

  • Pemilik kedai pembaikan kereta yang pergi ke tempat kerja pelanggannya yang paling sibuk, menawarkan perkhidmatan terperinci semasa mereka bekerja.
  • Pemilik kedai pakaian yang bakat untuk layanan pelanggan yang penuh perhatian telah begitu dihargai oleh eksekutif wanita sehingga dia memulakan perniagaan sekunder sebagai pembeli peribadi.
  • Akauntan, mengikuti arahan General Electric, berkembang menjadi perancangan persaraan dan harta tanah. Arkitek landskap, terkenal dengan reka bentuk dan pemasangan teras dan laluan pejalan kaki mewah, menambah penyelenggaraan sebagai perkhidmatan penghargaan kepada beberapa pelanggan tetapi mendapati bahawa sangat menguntungkan sehingga dia membuka bahagian penyelenggaraan sebagai perniagaan sekunder. Pemilik restoran yang tambang dari ladang ke meja telah menjadi sangat popular di kalangan pelanggan sehingga dia memutuskan untuk membuka ladang hasil dan tenusu yang kecil tetapi cekap. Sama seperti banyak pemilik restoran, setelah mengetahui bahawa sos atau bumbu tertentu sering diminta oleh pelanggan, mulakan perniagaan sekunder untuk menjual produk ini kepada pelanggan di seluruh negara.
  • Pencetak yang pelanggannya sangat bergantung pada perkhidmatan grafiknya sehingga dia menubuhkan syarikat reka bentuk. * Syarikat bimbingan yang melayani pelajar sekolah menengah dan membuka saluran komunikasi dengan ibu bapa yang bekerja, yang melihat perlunya kursus latihan menulis perniagaan di tempat kerja mereka.

Poin untuk Renungkan Sebelum Melancarkan Perniagaan Sekunder

Dalam contoh-contoh ini, satu kesamaan harus jelas: pemilik perniagaan menanggapi permintaan pelanggan untuk produk atau perkhidmatan tambahan. Permintaan seperti itu biasanya mengejutkan pemilik perniagaan kecil, yang hanya berharap akan ada "masalah" di tangan mereka semasa hari-hari sebelum pelancaran, ketika mereka menulis rancangan perniagaan.

Perniagaan sekunder membolehkan perkhidmatan tambahan berkembang di pasaran sementara perniagaan teras terus memberi tumpuan kepada perkara yang terbaik. Oleh kerana gagasan itu berakar di dalam fikiran anda, terdapat beberapa soalan yang harus anda tanyakan kepada diri sendiri mengenai kemungkinan masuknya perniagaan sekunder:

  • Adakah anda telah melakukan penyelidikan pasaran yang tepat untuk menentukan bahawa permintaan untuk produk atau perkhidmatan tambahan akan dapat bertahan? Bagaimana anda akan menerangkan dan menangani ketiadaan perniagaan sekunder di perniagaan teras anda? Mampukah anda menyokong perniagaan sekunder dengan cara yang sewajarnya - sebuah entiti mandiri dengan kakitangan dan pasukan pengurusannya sendiri?
  • Adakah anda bersedia untuk meninggalkan "perniagaan seperti biasa" - dan semua ini bermakna dalam kehidupan seharian anda?

Cobalah untuk tidak melihat soalan terakhir sebagai negatif, kerana ia tidak dimaksudkan seperti itu. Dalam keadaan yang betul, perniagaan sekunder dapat menyegarkan syarikat induk dan pekerjanya. Walaupun perniagaan ini mungkin sekunder, perniagaan ini dapat menjadi keutamaan pertama anda.